Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka migdałowe z bakaliami z dodatkiem skórki pomarańczowej są przepyszne, to smaki mojego dzieciństwa.
Składniki
Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem, dodać rozpuszczony, przestudzony miód, aromat i żółtka, ponownie posiekać.
Następnie wsypać ziarna słonecznika, posiekane daktyle i orzeszki, mak, skórkę kandyzowaną, zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość 6-7 mm i foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem pudrem.
Po wierzchu posypać amarantusem.
Na środek każdego ciasteczka włożyć porcję konfitury. Blaszkę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.