Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini pizze swoim kolorowym wyglądem zachwycą nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Ciągnący się ser, delikatnie kruchy spód i miękkie ciasto to połączenie idealne na ciepłą przekąskę.
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 1325
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 64
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 4374
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 116
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 1325
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 64
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 4374
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 116
Składniki
Mąkę pszenną przesiej na stolnicę albo do dużej miski. Dodaj suche drożdże i sól. Zacznij łączyć składniki, w trakcie dolewaj ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Wyrabiaj ciasto, a na koniec dodaj oliwę. Zagniataj tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Nie ma się kleić do rąk.
Zrób z ciasta kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie przygotuj dodatki. Zawartość puszki pomidorów połącz z koncentratem pomidorowym, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Zagotuj i odstaw.
Paprykę posiekaj drobno po usunięciu gniazda nasiennego. Szynkę pokrój w kostkę albo paski. Mozzarellę zetrzyj na tarce.
Kiedy ciasto urośnie, podziel na 10-15 równych części. Wszystko zależy od tego, jakiej mają być wielkości. Rozpłaszcz w dłoni albo rozwałkuj na okrągłe, cienkie placki. Brzegi delikatnie zawiń. Ułóż jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz na każdą mini pizzę wyłóż po łyżce sosu pomidorowego, a na to szynkę, paprykę i ser.
Włóż gotowe ciasto z dodatkami do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Wystarczy kilka minut (maksymalnie 10-12) do wyrośnięcia i zarumienienia ciasta.