Do góry

Przekąski Przepis na:

Młody bób z masełkiem

Młody bób z masełkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 27083

Dodano:

Odsłon: 58924

Zainspirowana dzisiejszym przepisem na zupę z bobem, koniecznie chciałam spróbować młodego bobu, który już pojawił się na straganach. Postanowiłam na początek sezonu przygotować go w sposób prosty i klasyczny, który lubię najbardziej :)

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Młody bób z masełkiem

Przygotowanie

  1. Bób dobrze płuczemy w ciepłej wodzie.

    Zagotowujemy 1 litr wody, dodajemy sporą łyżeczkę cukru i 1 duży ząbek czosnku, wrzucamy umyty bób i gotujemy przez 10 minut.

    Po tym czasie dodajemy sól i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

    20 minut powinno wystarczyć, aby młody bób był odpowiednio ugotowany. Przed podaniem zawsze warto spróbować jedną sztukę.

    Ugotowany bób mieszamy z masełkiem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

    Młody bób możemy śmiało jeść ze skórką, która jest miękka i posiada najwięcej witamin.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewus71 26 czerwca 2014 Bardzo lubię bób a z masełkiem przepyszny )))

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 25 czerwca 2014 Wspaniałe, proste i smaczne jedzonko! Też sobie dziś ugotuję. :)))

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pinka92 24 czerwca 2014 Mmm! Uwielbiam, kojarzy mi się z dzieciństwem ;)
Chyba jutro też się zaopatrzę, jeśli się uda ;)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimiwiki 24 czerwca 2014 Pycha :)
Ja jednak zawsze próbuję dwie sztuki - większą i mniejszą , bo czasem trafiał mi się później ten większy mocno "al dente " - pozdrawiam :)
Odpowiedzi: 1 ▼

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń