Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Meksykańska przekąska z mąki kukurydzianej. Idealna na wieczór filmowy lub imprezę ;)
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1290
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1729
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 118
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 529
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1290
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1729
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 118
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 529
Składniki
Mąki i przyprawy mieszamy w misce, połową gorącej wody i mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto dolewając po trochu wody, aż do uzyskania gładkiego ciasta (Uwaga każda mąka ma inną chłonność, raz zużyjemy 200 ml wody, a za drugim razem 180 ml, tak więc ważne jest aby nie wylać od razu całości do ciasta, bo może się okazać później za rzadkie). Przekładamy ciasto na blat/stolnicę i rozwałkowujemy go. Im nasze ciasto będzie cieńsze tym łatwiej będzie nam uzyskać pożądaną chrupkość. Następnie tniemy nasze ciasto na trójkąty.
Są dwa sposoby smażenia nachos. Pierwszy (który mi osobiście bardzie odpowiada) – smażenie partiami na głębokim tłuszczu np. frytkownicy. Nasze nachos są gotowe po około minucie, kiedy nabiorą brązowego koloru. Pamiętajcie jednak, że nawet smażąc we frytkownicy musicie je odwrócić. Kiedy będą gotowe przekładamy je na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu.
Drugi – smażenie na patelce. Rozgrzewamy bardzo dobrze naszą patelkę, polewamy ją niewielką ilością oliwy i układamy partiami nasze nachos. Po chwili przewracamy je na drugą stronę, tak jak przy poprzednim sposobie, są one gotowe kiedy nabiorą brązowego koloru i chrupkości. Najlepiej smakują z sosem lub dipem, np. guacamole. Smacznego:)