Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Meksykańska przekąska z mąki kukurydzianej. Idealna na wieczór filmowy lub imprezę ;)
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1756
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1539
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1499
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1833
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1756
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1539
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1499
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1833
Składniki
Mąki i przyprawy mieszamy w misce, połową gorącej wody i mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto dolewając po trochu wody, aż do uzyskania gładkiego ciasta (Uwaga każda mąka ma inną chłonność, raz zużyjemy 200 ml wody, a za drugim razem 180 ml, tak więc ważne jest aby nie wylać od razu całości do ciasta, bo może się okazać później za rzadkie). Przekładamy ciasto na blat/stolnicę i rozwałkowujemy go. Im nasze ciasto będzie cieńsze tym łatwiej będzie nam uzyskać pożądaną chrupkość. Następnie tniemy nasze ciasto na trójkąty.
Są dwa sposoby smażenia nachos. Pierwszy (który mi osobiście bardzie odpowiada) – smażenie partiami na głębokim tłuszczu np. frytkownicy. Nasze nachos są gotowe po około minucie, kiedy nabiorą brązowego koloru. Pamiętajcie jednak, że nawet smażąc we frytkownicy musicie je odwrócić. Kiedy będą gotowe przekładamy je na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu.
Drugi – smażenie na patelce. Rozgrzewamy bardzo dobrze naszą patelkę, polewamy ją niewielką ilością oliwy i układamy partiami nasze nachos. Po chwili przewracamy je na drugą stronę, tak jak przy poprzednim sposobie, są one gotowe kiedy nabiorą brązowego koloru i chrupkości. Najlepiej smakują z sosem lub dipem, np. guacamole. Smacznego:)