Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takim daniem oczarujecie gości - zarówno wyglądem, jak i smakiem :)
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 264
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4980
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4847
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44911
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 525
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 264
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4980
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4847
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44911
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 525
Składniki
Z pomidora ściągamy skórkę (nacinamy go na krzyż z jednej i drugiej strony, na chwilę zalewamy wrzątkiem, a następnie przelewamy zimną wodą - skórka ładnie odejdzie), kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy trochę oliwy z oliwek i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Jak się rozgotuje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos chili, sól do smaku i zioła prowansalskie.
Fileta z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę, papryczkę chili, paprykę żółtą lub białą i cukinię (ze skórką) kroimy również w małą kostkę. Fileta z kurczaka podsmażamy na oliwie, doprawiamy go solą, pieprzem, dodajemy kurkumę i ostrą paprykę - przekładamy na talerz. Na oleju, na którym smażyliśmy kurczaka podsmażamy cukinię, cebulę, paprykę i papryczkę chili - doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy z kurczakiem i jeszcze chwilę podsmażamy.
Placki tortilli przekrawamy na krzyż - powstaną nam 4 części z 1 placka. Formę do muffinek smarujemy delikatnie oliwą, każdy otwór wykładamy 2 częściami tortilli. Na spód wykładamy kurczaka z warzywami, posypujemy startym żółtym serem, następnie nalewamy sos pomidorowy i zasypujemy 2 warstwą startego żółtego sera. Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wychodzi nam 8 porcji.