Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To znakomita przekąska na każdą imprezę :) Nie wymaga szczególnych przygotowań. Wystarczy wcześniej, najlepiej na noc, zamarynować w przyprawach, a na drugi dzień obtoczyć w panierce i usmażyć na głębokim oleju. Do tego koniecznie podajcie sos, np. pomidorowy, czosnkowy czy koperkowy. Świetnie będą również smakować w towarzystwie frytek.
nóż, głęboki rondel do smażenia
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4484
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5913
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1372
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12710
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4484
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5913
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1372
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12710
Składniki
Mięso osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Usunąć niepotrzebne błony i ewentualne kostki. Pokroić na kawałki o długości ok. 6 cm i grubości ok. 1 cm.
Obtoczyć w pikantnej przyprawie do kurczaka lub stworzonej wg. swojego gustu z papryk, soli i pieprzu. Odstawić na minimum godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Płatki kukurydziane zmiażdżyć za pomocą np. wałka do ciasta lub rozdrobnić za pomocą malaksera.
Jajka roztrzepać za pomocą rózgi.
Przed smażeniem mięso wyciągnąć z lodówki na ok. pół godziny, aby nabrało temperatury pokojowej.
W głębokim rondlu rozgrzać dobrze olej w takiej ilości, aby kawałki kurczaka były w nim zatopione.
Każdy kawałek kurczaka zanurzyć w jajku, potem obtoczyć w płatkach.
Wrzucać na głęboki olej i smażyć do zrumienienia, ok. 3 minuty. Jeżeli jest taka potrzeba, mięso w trakcie smażenia można obrócić.
Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podawać z ulubionym sosem lub keczupem.