Do góry

Przekąski Przepis na:

Omlet z pomidorami, serem i bekonem

Omlet z pomidorami, serem i bekonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 5962

Dodano:

Odsłon: 272

Ten omlet nadaje sie na sniadanie, kolacje albo na pozywna przekaske w miedzyczasie. Zrobilam go na grillu, ale smakuje oczywiscie równie dobrze, gdy go usmazymy klasycznie w patelni.

Składniki

  • 8 jajek
  • 5 grubych plastrów bekonu
  • 4 plastry sera cheddar
  • 1 pomidor
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 dymka
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Omlet z pomidorami, serem i bekonem

Przygotowanie

  1. Do tego omleta uzylam patelni zeliwnej o srednicy 25 cm. Wytrawne omlety z grilla maja wyjatkowy smak, ale mozne je oczywiscie usmazyc klasycznie na patelni.
    Pomidory pokroic w drobna kostke, jajka ubic widelcem i doprawic sola i pieprzem, zmieszac z pomidorami.
    W tym czasie grillowac plasty boczku az beda chrupiace, wyjac z patelni i umiescic na papierowym reczniku, aby wchlonal zbedny tluszcz.
    Jajka z pomidorami grillowac na tej samej patelni z tluszczem po boczku, uwazajac aby temperatura nie przekraczalo 140° C. Grilla przykryc pokrywka, aby nie stal sie zbyt goracy, poza tym w ten sposób jajka scinaja sie szybciej. Po ok. 10 minutach ulozyc na polowie omleta ser i plastry boczku, i przykryc je druga polowa.
    Pod zamknieta pokrywa grillowac jeszcze ok. 2 min.
    Gotowego omleta pokroic na kawalki i posypac posiekana dymka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń