Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Robot kuchenny, miska, nóż,stolnica, garnek
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 775
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 909
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2805
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 775
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 909
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2805
Składniki
Masło rozpuścić,mleko podgrzać . Do miski wlewamy ciepłe mleko ,dodaje drożdże ,łyżkę mąki i cukru. Mieszam i odstawiam na 15 minut. Po 15 minutach dodaje do zaczynu mąkę, sól, żółtka,resztę cukru,aromat waniliowy i żółtka. Takie ciasto wyrabiam ok 5 minut za pomocą robota następnie dodaje rozpuszczone masło i wyrabiam kolejne 5 minut. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na dobrą godzinkę.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatam i dzielimy na 16 części. Każda część formuje na bułeczkę następnie robię dziurkę w środku i delikatnie rozszezam. Otwór można wyciąć za pomocą foremki. Takie oponki odstawiam na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażę oponki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkłada na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Zimne oponki obtaczamy w cukrze pudrze. Są pyszne. Oponki można również obtoczyć w czekoladzie