Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Robot kuchenny, miska, nóż,stolnica, garnek
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1305
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1104
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1305
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1104
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Składniki
Masło rozpuścić,mleko podgrzać . Do miski wlewamy ciepłe mleko ,dodaje drożdże ,łyżkę mąki i cukru. Mieszam i odstawiam na 15 minut. Po 15 minutach dodaje do zaczynu mąkę, sól, żółtka,resztę cukru,aromat waniliowy i żółtka. Takie ciasto wyrabiam ok 5 minut za pomocą robota następnie dodaje rozpuszczone masło i wyrabiam kolejne 5 minut. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na dobrą godzinkę.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatam i dzielimy na 16 części. Każda część formuje na bułeczkę następnie robię dziurkę w środku i delikatnie rozszezam. Otwór można wyciąć za pomocą foremki. Takie oponki odstawiam na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażę oponki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkłada na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Zimne oponki obtaczamy w cukrze pudrze. Są pyszne. Oponki można również obtoczyć w czekoladzie