Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To mieszanka dwóch potraw. Przekąski kuchni indyjskiej Pakory i amerykańskich skrzydełek Buffalo. Typowe światowe uliczne przekąski, możemy zrobić w naszym domu. Najlepiej smakują na ciepło, wtedy są chrupiące i dość ostre. Można je ponownie lekko podpiec. Dobrze smakują z dipami, jogurtem i kawałkami surowych warzyw, marchew, łodygi selera... Pyszna i oryginalna przekąska do pracy i szkoły.
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 949
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 250
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 949
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 250
Składniki
Kalafior podzielić na max 4-5 cm różyczki. Piekarnik nagrzać do 230 C. W misce robota miksującego wymieszać mąkę z czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Dodać maślankę i ok. 60-80 ml wody, ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać kawałki kalafiora, dobrze wymieszać do całkowitego pokrycia różyczek. Nadmiar ciasta wstrząsnąć i każdy kawałek kalafiora rozłożyć na blasze z papierem. Piec 6-8 minut, odwrócić różyczki i piec kolejne 6-8 minut. Wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 175 C. Harissę wymieszać z olejem, sosem sojowym i miodem. Taką mieszanką posmarować lub wymieszać kawałki kalafiora. Rozłożyć kalafior znów na blasze i piec 15-20 minut, obracając w połowie.