Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To mieszanka dwóch potraw. Przekąski kuchni indyjskiej Pakory i amerykańskich skrzydełek Buffalo. Typowe światowe uliczne przekąski, możemy zrobić w naszym domu. Najlepiej smakują na ciepło, wtedy są chrupiące i dość ostre. Można je ponownie lekko podpiec. Dobrze smakują z dipami, jogurtem i kawałkami surowych warzyw, marchew, łodygi selera... Pyszna i oryginalna przekąska do pracy i szkoły.
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1448
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 57
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1109
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 484
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1448
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 57
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1109
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 484
Składniki
Kalafior podzielić na max 4-5 cm różyczki. Piekarnik nagrzać do 230 C. W misce robota miksującego wymieszać mąkę z czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Dodać maślankę i ok. 60-80 ml wody, ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać kawałki kalafiora, dobrze wymieszać do całkowitego pokrycia różyczek. Nadmiar ciasta wstrząsnąć i każdy kawałek kalafiora rozłożyć na blasze z papierem. Piec 6-8 minut, odwrócić różyczki i piec kolejne 6-8 minut. Wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 175 C. Harissę wymieszać z olejem, sosem sojowym i miodem. Taką mieszanką posmarować lub wymieszać kawałki kalafiora. Rozłożyć kalafior znów na blasze i piec 15-20 minut, obracając w połowie.