Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-08-2021
Paluchy z ciasta francuskiego ze szpinakiem, serem pleśniowym i pomidorami suszonymi, z dodatkowym serem to będzie hit moich imprez :-) Przygotowałam je na kolację, poczęstowałam znajomych i... żałowali, że tak mało :-) Polecam, bo to świetna i szybka przekąska.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 651
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1866
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 406
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 651
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1866
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 406
Składniki
Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić szpinak. Poczekać aż zacznie mięknąć i dodać pokruszony ser pleśniowy i pokrojone w kostkę pomidory suszone. Chwilę smażyć aż ser się rozpuści i wrzucić przeciśnięty czosnek. Całość wymieszać i doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Smażyć do odparowania wody i wystudzić. Ciasto rozwinąć i delikatnie rozwałkować na papierze. Na jednej połówce ułożyć tarty ser, a na drugiej wystudzony szpinaku (jak na zdjęciu).
Następnie pomagając sobie papierem nałożyć warstwę ze szpinakiem na ser, docisnąć i kroić na paski. Każdy pasek zwinąć kilka razy w spiralę.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarenkami. Piec w 180 stopniach termoobieg przez ok. 10-12 minut do zrumienienia. SMACZNEGO!!!