Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-08-2021
Paluchy z ciasta francuskiego ze szpinakiem, serem pleśniowym i pomidorami suszonymi, z dodatkowym serem to będzie hit moich imprez :-) Przygotowałam je na kolację, poczęstowałam znajomych i... żałowali, że tak mało :-) Polecam, bo to świetna i szybka przekąska.
Pyszna, pożywna z makaronem świderki. Polecam.
Odsłon: 26
Pomysł na ten przepis zrodził się w mojej głowie jakiś czas temu, a dopiero w...
Odsłon: 641
Pyszna, pożywna z makaronem świderki. Polecam.
Odsłon: 26
Pomysł na ten przepis zrodził się w mojej głowie jakiś czas temu, a dopiero w...
Odsłon: 641
Składniki
Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić szpinak. Poczekać aż zacznie mięknąć i dodać pokruszony ser pleśniowy i pokrojone w kostkę pomidory suszone. Chwilę smażyć aż ser się rozpuści i wrzucić przeciśnięty czosnek. Całość wymieszać i doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Smażyć do odparowania wody i wystudzić. Ciasto rozwinąć i delikatnie rozwałkować na papierze. Na jednej połówce ułożyć tarty ser, a na drugiej wystudzony szpinaku (jak na zdjęciu).
Następnie pomagając sobie papierem nałożyć warstwę ze szpinakiem na ser, docisnąć i kroić na paski. Każdy pasek zwinąć kilka razy w spiralę.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarenkami. Piec w 180 stopniach termoobieg przez ok. 10-12 minut do zrumienienia. SMACZNEGO!!!