Przekąski Przepis na:
Parówki w cieście drożdżowym, czyli domowe hot dogi


Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9132
Dodano: 22.11.2017
Odsłon: 16465
Składniki
- 6 parówek
- dowolne dodatki do środka: u mnie papryka, cebula, ogórek konserwowy
- 250g mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 25g drożdży świeżych
- 1,5 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko + białko do smarowania
- mak do posypania
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Do miski wlewamy letnie mleko (ja podgrzewam je w mikrofali), rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem 1/2 mąki. Kiedy zaczyn się podniesie dodajemy pozostałą mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto.
-
Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto dość cienko, kroimy w prostokąty. Każdą parówkę przekrawamy na pół, dodatki (u mnie papryka, cebula, ogórek konserwowy) kroimy dość drobno. Układamy na ciasto dodatki, następnie parówki. Ciasto sklejamy formując podłużną bułkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy makiem.
-
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Komentarze do przepisu (1)

judastpriest 27 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
na zdrowie0 Kto głosował? | Odpowiedz