Do góry

Przekąski Przepis na:

Parówki w cieście drożdżowym, czyli domowe hot dogi

Parówki w cieście drożdżowym, czyli domowe hot dogi

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9132

Dodano:

Odsłon: 16465

Zdecydowanie bardziej lubię hot dogi w takiej formie niż klasyczne, czyli parówki wsadzone zazwyczaj w kupną bułkę:). Ciasto nie wymaga wyrastania, zagniatamy, oblepiamy nim parówki i wkładamy do piekarnika. Najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Pycha!

Składniki

  • 6 parówek
  • dowolne dodatki do środka: u mnie papryka, cebula, ogórek konserwowy
  • 250g mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko + białko do smarowania
  • mak do posypania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy letnie mleko (ja podgrzewam je w mikrofali), rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem 1/2 mąki. Kiedy zaczyn się podniesie dodajemy pozostałą mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto.

  2. Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto dość cienko, kroimy w prostokąty. Każdą parówkę przekrawamy na pół, dodatki (u mnie papryka, cebula, ogórek konserwowy) kroimy dość drobno. Układamy na ciasto dodatki, następnie parówki. Ciasto sklejamy formując podłużną bułkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy makiem.

  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń