Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hummus i feta to doskonały duet, który z pewnością podbije serca wszystkich smakoszy. Orzechowy smak idealnie komponuje się z lekką słonością sera. Pasta z ciecierzycy z fetą może zostać podana jako samodzielna przekąska np. w towarzystwie pokrojonych w słupki warzyw. Sprawdzi się również jako smarowidło do chleba lub wrapów z trotilli.
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 168
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 54
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 137
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10732
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 139
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 168
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 54
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 137
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10732
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 139
Składniki
Ciecierzycę bardzo dokładnie wypłucz i zalej 3 częściami wody z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Mocz ją przez minimum 12 godzin, a następnie odcedź i zalej ponownie świeżą wodą. Dodaj do niej resztę sody oczyszczonej i gotuj przez następne 40 minut, aż ziarna ciecierzycy zmiękną. Ciecierzyca gotowana bez dodatku soli, za to z sodą oczyszczoną, będzie bardziej aksamitna, miękka i delikatna w smaku. Powstałą podczas gotowania piankę ściągaj za pomocą sitka.
Ugotowane ziarna ciecierzycy odcedź, wystudź i przełóż do osobnego naczynia. Następnie dodaj sok z cytryny i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Dodaj pastę sezamową i rozdrobnione w moździerzu ziarenka kuminu. Kminek sprawi, że pasta z ciecierzycy nabierze typowo arabskiego smaku oraz aromatu. Ponownie wszystko zmiksuj. Całość dopraw do smaku solą.
Powstałą w ten sposób gęstą masę rozrzedź za pomocą wody. Delikatnie ją dolewaj podczas miksowania. Ilość dodanej wody jest umowna, wszystko zależy od twoich preferencji odnośnie do konsystencji.
Gotowy hummus przełóż do słoiczków, a na sam wierzch wlej oliwę z oliwek. Przechowuj w ten sposób w lodówce do 1 tygodnia.
Serwując hummus jako przystawkę do dań, możesz skropić pastę oliwą z oliwek. Świetnie podkreśli jej smak. Tak samo zadziała natka pietruszki, którą możesz oprószyć pastę.