Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta pasta z tuńczyka to wszechstronne danie na każdą okazję. Możesz ją posmarować na pieczywie, ale też zjeść jako klasyczną sałatkę. Pasta zawiera tylko proste składniki, które z pewnością znajdziesz w kuchni. Czerwona papryczka chili daje wspaniałe przełamanie smaku ostrzejszym akcentem, ale jeśli preferujesz łagodniejsze potrawy, zamień ostrą na klasyczną, słodką paprykę.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15512
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15512
Składniki
Tuńczyka przełóż z puszki na sitko i odstaw, aby sos spłynął. Cebulkę obierz i drobno posiekaj. Jeśli ma mieć łagodniejszy smak, przelej ją wrzątkiem. Szczypiorek pokrój drobno, a z papryczki usuń nasionka i błonki, następnie posiekaj na bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki pasty umieść w misce. Jeśli pasta ma mieć bardziej kremową konsystencję, rozdrobnij tuńczyka widelcem albo nawet rozgnieć.
Zmieszaj majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem i musztardą. Dokładnie wymieszaj, aby konsystencja była aksamitna. Ewentualnie możesz dołożyć łyżkę gęstego jogurtu. Sos wlej do pasty, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszaj. Pastę z tuńczyka podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Świetnie smakuje na świeżym chlebie lub grzankach.