Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta pasta z tuńczyka to wszechstronne danie na każdą okazję. Możesz ją posmarować na pieczywie, ale też zjeść jako klasyczną sałatkę. Pasta zawiera tylko proste składniki, które z pewnością znajdziesz w kuchni. Czerwona papryczka chili daje wspaniałe przełamanie smaku ostrzejszym akcentem, ale jeśli preferujesz łagodniejsze potrawy, zamień ostrą na klasyczną, słodką paprykę.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 489
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 253
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9667
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1123
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4468
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 489
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 253
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9667
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1123
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4468
Składniki
Tuńczyka przełóż z puszki na sitko i odstaw, aby sos spłynął. Cebulkę obierz i drobno posiekaj. Jeśli ma mieć łagodniejszy smak, przelej ją wrzątkiem. Szczypiorek pokrój drobno, a z papryczki usuń nasionka i błonki, następnie posiekaj na bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki pasty umieść w misce. Jeśli pasta ma mieć bardziej kremową konsystencję, rozdrobnij tuńczyka widelcem albo nawet rozgnieć.
Zmieszaj majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem i musztardą. Dokładnie wymieszaj, aby konsystencja była aksamitna. Ewentualnie możesz dołożyć łyżkę gęstego jogurtu. Sos wlej do pasty, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszaj. Pastę z tuńczyka podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Świetnie smakuje na świeżym chlebie lub grzankach.