Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasta z ziaren słonecznika:

Pasta z ziaren słonecznika:

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3730

Dodano:

Odsłon: 407

Smakuje nie tylko do chleba ale też jako farsz do panierowanych pieczarek czy jajek ugotowanych na twardo.

Składniki

  • 250 g ziaren słonecznika
  • 100 ml ajwaru
  • 10 czarnych oliwek
  • 5 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 5 suszonych moreli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek (można zastąpić majonezem)
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasta z ziaren słonecznika:

Przygotowanie



  1. Ziarna słonecznika i suszone morele zalać wrzątkiem na pół godziny by zmiękły. Odsączyć na sicie.
    Morele i śliwki pokroić na mniejsze cząstki.Składniki przełożyć do kielicha blendera .
    Dodać ajwar , przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwki. Wlać oliwę. Zmiksować.
    Masa jest gęsta. Można ją rozcieńczyć przegotowaną , letnią wodą albo dodać jeszcze odrobinę oliwy. Doprawić wg własnego smaku.
    Przełożyć do szklanego, zamykanego słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia.
    Świetnie smakuje z pieczywem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń