Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
astéis de Bacalhau – portugalskie krokiety z dorsza. Dania z suszonego dorsza czyli de Bacalhau mają bardzo bogatą tradycję w kuchni portugalskiej. Ich różnorodność jest niesamowita ok. 360 przepisów na dania z dorsza. Jeden z nich to krokiety czyli Pastéis.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2126
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101790
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6212
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2126
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101790
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6212
Składniki
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie odstaw do wystudzenia i utłucz je tłuczkiem do ziemniaków.
Dorsza ugotuj w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania to 5-8 minut.
Następnie przełóż ugotowanego dorsza na czystą ściereczkę i odsącz z nadmiaru wody, aby ryba była nieco sucha.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Całość zeszklij na patelni i dodaj do masy.
Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki, gałkę muszkatołową i jajka.
Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Za pomocą dwóch łyżek formuj z masy owalne krokiety, przekładając masę z łyżki na łyżkę.
Rozgrzej olej do temperatury 160-170°C i smaż krokiety przez 3-4 minut na złoty kolor.
Kolendrę drobno posiekaj i dodaj do majonezu, dopraw jeszcze solą i pieprzem, i odrobiną soku z cytryny.