Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
astéis de Bacalhau – portugalskie krokiety z dorsza. Dania z suszonego dorsza czyli de Bacalhau mają bardzo bogatą tradycję w kuchni portugalskiej. Ich różnorodność jest niesamowita ok. 360 przepisów na dania z dorsza. Jeden z nich to krokiety czyli Pastéis.
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 25
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 295
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2611
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1653
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14418
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 25
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 295
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2611
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1653
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14418
Składniki
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie odstaw do wystudzenia i utłucz je tłuczkiem do ziemniaków.
Dorsza ugotuj w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania to 5-8 minut.
Następnie przełóż ugotowanego dorsza na czystą ściereczkę i odsącz z nadmiaru wody, aby ryba była nieco sucha.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Całość zeszklij na patelni i dodaj do masy.
Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki, gałkę muszkatołową i jajka.
Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Za pomocą dwóch łyżek formuj z masy owalne krokiety, przekładając masę z łyżki na łyżkę.
Rozgrzej olej do temperatury 160-170°C i smaż krokiety przez 3-4 minut na złoty kolor.
Kolendrę drobno posiekaj i dodaj do majonezu, dopraw jeszcze solą i pieprzem, i odrobiną soku z cytryny.