Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki z ciasta drożdżowego wypełnione po brzegi farszem z mięsa drobiowego i pieczarek. Cudownie smakują z kubkiem czerwonego barszczu. Można serwować je na ciepło lub na zimno. Sprawdzą się w roli przekąski na imprezie lub poczęstunku dla gości podczas rodzinnego przyjęcia. Do przygotowania tych pasztecików najlepiej wykorzystać mięso, które pozostało Wam po gotowaniu rosołu.
Jeżeli jesteście fanami ziemniaczków, musicie spróbować tych krokietów. :D Do...
Odsłon: 338
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 159
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 36894
Jeżeli jesteście fanami ziemniaczków, musicie spróbować tych krokietów. :D Do...
Odsłon: 338
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 159
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 36894
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta na paszteciki. Do miski pokrusz świeże drożdże, dodaj łyżkę cukru, wlej połowę ciepłego mleka i dodaj 2 łyżki mąki. Składniki wymieszaj. Rozczyn odstaw na około 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki przesyp do miski, dodaj szczyptę soli, wbij całe jajko, wlej ciepłe mleko i dodaj miękkie masła. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto i odstaw je na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotuj farsz do pasztecików. Mięso z rosołu przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
Pieczarki umyj, pokrój w kostkę i przełóż na patelnię. Smaż razem z cebulą do całkowitego odparowania wody.
Podsmażone pieczarki przełóż do miski ze zmielonym mięsem. Całość dopraw solą i pieprzem. Składniki wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto na paszteciki przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Krótko wyrabiaj. Następnie podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na podłużmy prostokąt o grubości około 2 mm. Na środek każdego prostokąta wyłóż nadzienie. ciasto zwiń w rulon. Odcinaj 5 cm kawałki.
Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Paszteciki układaj w 3-4 cm odstępach od siebie.
Do miski wbij jajko i rozkłóć je widelcem. Rozbełtanym jajkiem posmaruj paszteciki (użyj do tego celu pędzelka). Paszteciki oprósz ziarnami słonecznika.
Paszteciki z mięsnym nadzieniem piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20-25 minut (do zrumienienia). Podawaj z kubkiem czerwonego barszczu.