Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami, które idealnie pasują do kubka czerwonego barszczu. Można serwować je na ciepło tuż po upieczeniu oraz na zimno. Sprawdzą się podczas imprez i świąt. Jeśli zostanie Wam nadmiarowy farsz, możecie go wykorzystać do pierogów lub uszek wigilijnych.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 131
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 131
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Do miski wkrusz drożdże. Wsyp cukier, dodaj 3 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Składniki wymieszaj. Rozczyn odstaw na koło 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Pozostałą część mąki przesyp do dużej miski, w środku zrób wgłębienie. Wbij jajka, dodaj sól, pozostałą część mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Masło rozpuść i jeszcze ciepłe dodaj do pozostałych składników. Zagnieć gładkie, jednolite, dobrze napowietrzone ciasto drożdżowe.
Ciasto drożdżowe pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W czasie wyrastania ciasta przygotuj farsz do pasztecików. Cebulę obierz z brązowych łupin i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Cebulę podsmaż na złoty kolor.
Pieczarki umyj, pokrój w kostkę i przełóż na patelnię z cebulą. Smaż do odparowania wody. Na koniec farsz pieczarkowy dopraw solą i pieprzem. Składniki wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na kształt podłużnego prostokąta. Na środek wyłóż pieczarkowe nadzienie. Ciasto zwiń w rulon. Pokrój ciasto na paszteciki o długości około 6 cm.
Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Paszteciki drożdżowe z pieczarkami ułóż jeden obok drugiego zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Następnie odstaw paszteciki do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Do miski wbij jajko. Rozkłóć je widelcem. Rozmąconym jajkiem posmaruj paszteciki.
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami piecz przez około 20-25 minut (do zrumienienia).