Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki i kulebiak z ciasta francuskiego- prosty przepis

Paszteciki i kulebiak z ciasta francuskiego- prosty przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 2023

Dodano:

Odsłon: 3205

Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego dla zapracowanych gospodyń. Nie wszyscy potrafią zrobić ciasto drożdżowe lub nie mają na to czasu. Proponuje alternatywne rozwiązanie w takiej sytuacji. Te paszteciki goszczą na moim wigilijnym stole . Są po prostu pyszne.

Składniki

  • ciasto francuskie 2
  • farsz
  • kapusta kiszona 70 dag
  • grzyby suszone 20 dag
  • cebula 1 duża
  • liść laurowy 1
  • jajko 1
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Paszteciki i kulebiak z ciasta francuskiego- prosty przepis

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć na całą noc w 2 szklankach wody ,ugotować ,odcedzić ,zachowując wodę od grzybów. Pokroić drobno.

  2. Kapustę ugotować w małej ilości wody, odcedzić.

  3. Cebulę lekko podsmażyć, dodać pokrojone grzybki dodać ,pokrojoną kapustę, wlać wywar z grzybów 1 szklankę ,dodać liść laurowy, posolić popieprzyć i dusić 30 minut. Przed końcem odkryć i odparować nadmiar wody. Ostudzić.

  4. Płat ciast francuskiego rozwinąć, ułożyć farsz, zwinąć w rulon i pokroić w małe części według własnego uznania.
    posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem lub makiem lub czarnuszką, też według własnego uznania.

  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni funkcja góra ,dół przez 20 minut na środkowej półce.
    Ja drugi płat ciasta francuskiego kulebiak.
    Oba wypieki są idealne do świątecznego barszczu wigilijnego.



    Wesołych Świąt!

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń