Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Paszteciki krucho-drożdżowe
  • Przekąski
  • Przepis na

Paszteciki krucho-drożdżowe

10.07.2025 Odsłon: 114483
5.0 (200 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyjnymi sposobami gotowania siostry Anastazji. Będą królować na świątecznym stole i przyciągać wzrok kształtem. Proponujemy podać je z klasycznym farszem kuchni polskiej, czyli z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Przepis możesz jednak modyfikować i wykorzystać sam przepis na ciasto, a farsz dobrać w zależności od okazji czy pory roku. 

Przepis na paszteciki krucho-drożdżowe ze świątecznym farszem 

Paszteciki krucho-drożdżowe to jeden z tych wypieków, które w czasie Świąt Bożego Narodzenia potrafią znikać z talerza szybciej, niż cokolwiek innego. Są delikatne, kruche, a jednocześnie dzięki dodatkowi drożdży subtelnie puszyste. Dzięki temu możesz wpisać je do notesu jako najlepszy przepis na kruche paszteciki do barszczu czerwonego, grzybowej albo innej zupy. Świetnie się sprawdzą jako przekąska na słono, kiedy każdy z gości naje się daniami głównymi.  

Paszteciki w tej wersji są wyjątkowo uniwersalne. Doskonale smakują na ciepło, tuż po wyciągnięciu ich z piekarnika, ale też są dobre po przestudzeniu. To sprawia, że przepis na paszteciki krucho-drożdżowe nadaje się również w trakcie rodzinnych i towarzyskich spotkań.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Z czym podawać paszteciki krucho-drożdżowe? 

Paszteciki z kapustą i grzybami w krucho-drożdżowym cieście są tak aromatyczne i bogate w smaku, że z powodzeniem można zajadać się nimi samymi, jeszcze lekko ciepłymi, wyjętymi prosto z piekarnika. Jednak w towarzystwie świątecznych dań również smakują wyśmienicie. Najbardziej klasyczne i zawsze trafione połączenie to paszteciki krucho-drożdżowe i filiżanka gorącego barszczu czerwonego. Wtedy wręcz rozpływają się w ustach. Dobrze smakują również z sosem grzybowym albo pieczarkowym. Możesz je maczać podczas jedzenia i tym samym zrobić sobie niewielkie samodzielne danie główne. 

Paszteciki krucho-drożdżowe z kapustą i grzybami są również znakomitą przekąską na zimno. Możesz ułożyć je na talerzu obok świątecznych wędlin, śledzi w oleju czy marynowanych grzybków i ogórków kiszonych. A może zastanawiasz się, jakie dodatki zaserwować do pasztecików jako samodzielnej przekąski? Wybierz sos tatarski, domową ćwikłę albo tarty chrzan.  

Jak zrobić idealne ciasto krucho-drożdżowe na paszteciki? 

Masło powinno być zimne, prosto z lodówki, bo to ono odpowiada za kruchość ciasta. Posiekaj je na kawałki i szybko wgnieć w mąkę. Śmietana z kolei ma być w pokojowej temperaturze, aby drożdże lepiej pracowały. Jajka i żółtka możesz wcześniej wyjąć z lodówki na 15 minut, żeby nie były lodowate. 

To, co wyróżnia ten przepis, to fakt, że świeże drożdże są bezpośrednio wkruszane do ciasta, bez robienia rozczynu. Dzięki temu wyrabianie jest szybsze, a paszteciki mają subtelnie drożdżowy aromat. 

Ciasto wyrabiaj energicznie, ale krótko. Chodzi o to, żeby składniki się połączyły i utworzyły elastyczną w dotyku kulę. Nie wyrabiaj zbyt długo. Gdy tylko ciasto krucho-drożdżowe na paszteciki będzie gładkie, uformuj kulę, owiń w folię i wstaw do lodówki. Chłodzenie to klucz do uzyskania kruchej konsystencji. 

Jak zrobić pyszne paszteciki krucho-drożdżowe? 

Kapusta powinna być dobrze odsączona po gotowaniu, a także po wymieszaniu z grzybami i cebulą. Jeśli farsz będzie zbyt mokry, może rozmoczyć ciasto i paszteciki krucho-drożdżowe nie wyrosną tak ładnie ani nie będą chrupiące. Przy formowaniu pasztecików starannie sklej boki. Możesz delikatnie docisnąć zlepione miejsce widelcem (tak jak brzegi pierogów), co dodatkowo ładnie je ozdobi. 

Ciasto na paszteciki po wyciągnięciu z lodówki trzeba rozwałkować na kształt prostokąta, dopiero później wyciąć z niego kwadraty (np. o boku 8-10 cm). W tym przepisie proponujemy uformowanie kształtu kieszonki, ale możesz też je zwinąć tradycyjnie w prostokąt albo tak jak pierogi.  

Pieczenie pasztecików powinno trwać maksymalnie 20 minut aż z wierzchu zrobią się złote. Czas pieczenia może się minimalnie różnić w zależności od piekarnika i wielkości pasztecików, dlatego zawsze kontroluj ich kolor pod koniec pieczenia. 

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6133

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 458

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 157

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 255

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15654

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 259

do 30 min 30 min
1
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6133

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 458

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 157

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 255

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15654

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 259

do 30 min 30 min
1
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Paszteciki krucho-drożdżowe
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Ciasto:
  • 480 g mąki pszennej do podsypania
  • 200 g masła
  • 150 g śmietany kwaśnej (12 lub 18%) w pokojowej temperaturze
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • masło do smażenia
Sposób przygotowania:
1

Mąkę przesiej na blat, robiąc kopiec. Do środka przełóż posiekane, zimne masło na mniejsze kawałki. Dodaj jajko i żółtka. Wlej śmietanę, dopraw solą. Wkrusz dokładnie drożdże. Zacznij łączyć składniki w energiczny sposób. Kiedy ciasto zrobi się jednolite, zawiń je w folię i schowaj do lodówki na około godzinę.

2

W tym czasie zrób farsz. Oczyść grzyby i zamocz je w wodzie. Kapustę ugotuj, zalewając ją wodą. Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij na maśle. W połowie smażenia dodaj grzyby, podsmaż je chwilę, a potem wlej wodę, w których się moczyły. Duś przez 10 minut. Kapustę odsącz z wody, a następnie wymieszaj z usmażonymi grzybami i cebulą, odsączając je dokładnie. Posól i zamieszaj.

3

Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj w formie prostokąta. Podziel na kwadraty o równym rozmiarze. Na środku wyłóż farsz, zostawiając po centymetrze z każdej strony. Zawiń wszystkie boki do środka i zlep, tworząc kieszonki. Ułóż je na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut aż zrobią się złote.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki