Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki z ciasta francuskiego z serkiem, szpinakiem i łososiem to smaczna i prosta przekąska idealna na domową imprezę, śniadanie lub kolację. Danie doskonale smakuje podane na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 8834
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1008
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4307
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 815
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1086
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4040
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 8834
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1008
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4307
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 815
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1086
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4040
Składniki
Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i dusimy na małym ogniu, do momentu odparowania wody, od czasu do czasu mieszając. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, gałkę muszkatołową, wszystko razem łączymy, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki.
Płaty ciasta francuskiego kroimy na kwadraty tak aby uzyskać 12 kawałków ciasta. Na 6 częściach ciasta układamy po niewielkiej porcji serka, na warstwie serka umieszczamy porcję wystudzonego szpinaku a na szpinaku układamy pokrojonego łososia. Wierzch każdego pasztecika przykrywamy pustym płatem ciasta francuskiego, sklejamy brzegi lekko dociskając widelcem. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C około 15-20 minut.