Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki z ciasta francuskiego z serkiem, szpinakiem i łososiem to smaczna i prosta przekąska idealna na domową imprezę, śniadanie lub kolację. Danie doskonale smakuje podane na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 443
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 9013
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13437
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2702
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 443
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 9013
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13437
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2702
Składniki
Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i dusimy na małym ogniu, do momentu odparowania wody, od czasu do czasu mieszając. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, gałkę muszkatołową, wszystko razem łączymy, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki.
Płaty ciasta francuskiego kroimy na kwadraty tak aby uzyskać 12 kawałków ciasta. Na 6 częściach ciasta układamy po niewielkiej porcji serka, na warstwie serka umieszczamy porcję wystudzonego szpinaku a na szpinaku układamy pokrojonego łososia. Wierzch każdego pasztecika przykrywamy pustym płatem ciasta francuskiego, sklejamy brzegi lekko dociskając widelcem. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C około 15-20 minut.