Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 2351

Dodano:

Odsłon: 4610

Paszteciki z kapustą i grzybami zwane również kapuśniaczkami to potrawa idealnie pasująca do wigilijnego barszczu. Są bardzo puszyste, długo zachowują świeżości, sprawdzą się również podczas przyjęć świątecznych i nie tylko.

Składniki

  • Ciasto: 0,5 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • 200 ml mleka
  • 250 g masła
  • 2 jaja
  • Farsz: 1 kg pieczarek
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • cebula
  • sól i pieprz
  • olej
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Paszteciki z kapustą i grzybami

Przygotowanie

  1. Rozczyn:

    Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką mąki i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Ciasto:

    Mleko i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła, i odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętego mleka z masłem będzie dodać jajka i wymieszać. Do maki przelać podrośnięty rozczyn, cukier, sól, mleko z masłem i jajkami i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Farsz

    Umytą kiszoną kapustę wkładamy zalewamy zimną wodą, gotujemy przez 30 minut, a następnie odcedzamy i drobno siekamy.

    Cebule obieramy i kroimy w dobrą kostkę następnie delikatnie smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy obrane i starte na tarce pieczarki solimy do smaku i dusimy na niedużym ogniu do czasu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz odstawiamy do ostudzenia.


    Wyrośnięte ciasto odkrawamy je po kawałku i rozwałkujemy na prostokąty o wielkości około 30 na 15 cm. Na ciasto nakładamy farsz wzdłuż dłuższego boku i zawijamy. Rulonik kroimy na kawałki o długości 5 cm. Czynność powtarzamy do zużycia ciasta i farszu. Gotowe paszteciki przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczenia smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do czasu aż paszteciki się ze złocą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń