Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki z tego ciasta robię od lat. Dobrze się z nim pracuje. Jest elastyczne i nie trzeba go podsypywać mąką przy wałkowaniu. Z farszem to jest różnie. Robię taki na jaki akurat mamy ochotę. Tym razem zrobiłam z mięsem i kapustą.
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 144
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 165
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2574
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 144
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 165
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2574
Składniki
Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski, wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na około 15 minut. Następnie wsypać mąkę, dodać sól, zaczyn drożdżowy i jajka. Wymieszać i wyrobić, ręcznie lub robotem. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę.
Farsz można przygotować dzień wcześniej. Kapustę ugotować i odcisnąć, ale nie za mocno, żeby farsz nie był suchy. Mięso z marchewką i pietruszką, również ugotować. Ja wykorzystałam mięso z rosołu. Ugotowane mięso obrać od kości. Cebulę i czosnek podsmażyć. Można pokroić w drobną kosteczkę, i taką dodać do zmielonego mięsa, lub pokroić w większe kawałki i rozdrobnić razem z mięsem. Mięso, warzywa i kapustę zmielić, lub rozdrobnić robotem. Przyprawić. Ja na początek wsypuję 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Później jeszcze doprawiam według swojego smaku.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować wyłożyć 1/4 farszu i zawinąć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Brzeg nasmarować jajkiem to lepiej się sklei.
Gotowe paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać makiem, lub sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około 30 minut.