Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki z tego ciasta robię od lat. Dobrze się z nim pracuje. Jest elastyczne i nie trzeba go podsypywać mąką przy wałkowaniu. Z farszem to jest różnie. Robię taki na jaki akurat mamy ochotę. Tym razem zrobiłam z mięsem i kapustą.
Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia.
Ciepłe mleko wlać do miski, wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać.
Odstawić na około 15 minut. Następnie wsypać mąkę, dodać sól,
zaczyn drożdżowy i jajka. Wymieszać i wyrobić, ręcznie lub robotem.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę.
Farsz można przygotować dzień wcześniej.
Kapustę ugotować i odcisnąć,
ale nie za mocno, żeby farsz nie był suchy.
Mięso z marchewką i pietruszką, również ugotować.
Ja wykorzystałam mięso z rosołu. Ugotowane mięso obrać od kości. Cebulę i czosnek podsmażyć. Można pokroić w drobną kosteczkę, i taką
dodać do zmielonego mięsa, lub pokroić w większe kawałki i rozdrobnić razem
z mięsem. Mięso, warzywa i kapustę zmielić, lub rozdrobnić robotem.
Przyprawić. Ja na początek wsypuję 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
Później jeszcze doprawiam według swojego smaku.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na cztery części.
Każdą część rozwałkować wyłożyć 1/4 farszu i zawinąć. Następnie pokroić
na mniejsze kawałki. Brzeg nasmarować jajkiem to lepiej się sklei.
Gotowe paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać makiem, lub sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około 30 minut.
dzis moje paszteciki bedą ze wszystkim co mam w lodowce :) czyli: Pasztet po...
Odsłon: 15850
Czasem mam lenia, czasem nie mam czasu, a czasem ktoś nagle się "zwali na gło...
Odsłon: 92
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 163
Papryczki cherry są smaczne, zdrowe, są idealne jako dodatek do dań. Polecam.
Odsłon: 78
Przekąski na imprezę to nieodłączna część każdej zabawy. W trakcie imprez naj...
Odsłon: 130
Zapiekanka to ten rodzaj dań, które lubi właściwie każdy. Co więcej potrawy p...
Odsłon: 93
Czasem mam lenia, czasem nie mam czasu, a czasem ktoś nagle się "zwali na gło...
Odsłon: 92
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 163
Papryczki cherry są smaczne, zdrowe, są idealne jako dodatek do dań. Polecam.
Odsłon: 78
Przekąski na imprezę to nieodłączna część każdej zabawy. W trakcie imprez naj...
Odsłon: 130
Zapiekanka to ten rodzaj dań, które lubi właściwie każdy. Co więcej potrawy p...
Odsłon: 93
Składniki
Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski, wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na około 15 minut. Następnie wsypać mąkę, dodać sól, zaczyn drożdżowy i jajka. Wymieszać i wyrobić, ręcznie lub robotem. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę.
Farsz można przygotować dzień wcześniej. Kapustę ugotować i odcisnąć, ale nie za mocno, żeby farsz nie był suchy. Mięso z marchewką i pietruszką, również ugotować. Ja wykorzystałam mięso z rosołu. Ugotowane mięso obrać od kości. Cebulę i czosnek podsmażyć. Można pokroić w drobną kosteczkę, i taką dodać do zmielonego mięsa, lub pokroić w większe kawałki i rozdrobnić razem z mięsem. Mięso, warzywa i kapustę zmielić, lub rozdrobnić robotem. Przyprawić. Ja na początek wsypuję 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Później jeszcze doprawiam według swojego smaku.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować wyłożyć 1/4 farszu i zawinąć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Brzeg nasmarować jajkiem to lepiej się sklei.
Gotowe paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać makiem, lub sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około 30 minut.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Tarta ze szparagami
Przekąski
roladki z szynki
Przekąski
Dietetyczne placuszki bez cukru
Przekąski
Bułeczki z ciasta francuskiego z borówkami.
Tarta ze szparagami
Bardzo prosta i szybka do przygotowania tarta na cieście francuskim. Polecam,...
Odsłon: 26
roladki z szynki
Przekąski na imprezę to nieodłączna część każdej zabawy. W trakcie imprez naj...
Odsłon: 130