Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki ze szpinakiem i fetą

Przepis dnia 2018-10-15
Paszteciki ze szpinakiem i fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 2237

Dodano:

Odsłon: 10013

Drożdżowe paszteciki z wyrazistym nadzieniem szpinakowo-serowym świetnie smakują na ciepło i na zimno.

Składniki

  • Mąka pszenna - 2,5 szklaki plus kilka łyżek do podsypania
  • Drożdże instant - 7 g
  • Mleko - 1 szklanka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Masło - 100 g
  • Sól - szczypta
  • Żółtko jaja - 3 sztuki
  • Białko jaja - 1 sztuka
  • Farsz:
  • Szpinak mrożony - 300 g
  • Ser feta - 120 g
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Buka tarta - 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz:
    Czosnek przecisnąć przez praskę i krótko podsmażyć na oleju. Zamrożony szpinak dołożyć do czosnku i dusić do całkowitego rozmrożenia. Do szpinaku dodać pokrojoną w kostkę fetę i smażyć całość przez kilka minut, często mieszając. Na koniec dodać bułkę tartą i doprawić farsz solą oraz pieprzem.

  2. Ciasto:
    Masło rozpuścić i wystudzić. Drożdże wymieszać z przesianą mąką, solą i cukrem, a następnie dodać ciepłe mleko oraz żółtka i ponownie, dokładnie wymieszać. Wlać przestudzone masło i mieszać masę łyżką do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta, na ok. 60-90 minut.

  3. Po upływie tego czasu zamieszać ciasto, wyłożyć
    je na stolnicę obficie posypaną mąką i wyrabiać aż będzie gładkie i przestanie kleić się do rąk. Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm i pokroić na trzy pasy, wzdłuż dłuższego brzegu.

  4. Na każdy pas nałożyć wystudzony farsz, zostawiając nieco odstępu od krawędzi. Jeden z dłuższych brzegów każdego pasa posmarować lekko rozmieszanym białkiem.

  5. Złożyć pasy wzdłuż dłuższych brzegów, zawijając jeden brzeg na drugi i pociąć uzyskane roladki na kawałki o szerokości ok. 3-4 cm.

  6. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut. Po lekkim wyrośnięciu posmarować paszteciki białkiem, i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń