Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy miłośnicy cukinii z pewnością będą zainteresowani tym przepisem. Pasztet z cukinii jest łagodny i przepyszny, łatwo się kroi i bardzo prosto przygotowuje. Świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia. Pasuje do kanapek, ale także jako samodzielna przekąska, a nawet lekkie danie obiadowe. Zastosowań dla tego pasztetu jest bardzo wiele, ale z pewnością zniknie w mgnieniu oka. Możecie podać go również jako przekąskę na imprezy i święta, takie jak Wielkanoc lub Boże Narodzenie.
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 869
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 1743
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 869
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 1743
Składniki
Cukinie umyj i odetnij końcówki. Wysusz je papierowym ręcznikiem. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Następnie bardzo dobrze i dokładnie wyciśnij wodę. Marchewki umyj i obierz. Zetrzyj je na tarce o nieco drobniejszych oczkach. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ja na niewielkiej ilości masła do zeszklenia.
W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie warzywa, drobno posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i jajka. Dopraw pieprzem i ewentualnie odrobiną soli, uważając, bo cukinia była nią wcześniej zasypana. To może wystarczyć.
Keksówkę o rozmiarze 30x11 cm natłuść masłem i wysyp bułką tartą. Przenieś do niej gotową masę z cukinii i wyrównaj. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Pasztet z cukinii piecz przez 50-60 minut, do ładnego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić. Pasztet wyjmować z formy dopiero po całkowitym ostudzeniu.