Wszyscy miłośnicy cukinii z pewnością będą zainteresowani tym przepisem. Pasztet z cukinii jest łagodny i przepyszny, łatwo się kroi i bardzo prosto przygotowuje. Świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia. Pasuje do kanapek, ale także jako samodzielna przekąska, a nawet lekkie danie obiadowe. Zastosowań dla tego pasztetu jest bardzo wiele, ale z pewnością zniknie w mgnieniu oka. Możecie podać go również jako przekąskę na imprezy i święta, takie jak Wielkanoc lub Boże Narodzenie.
Najlepszy pasztet z cukinii
Składniki
- 750 g cukinii
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 100 g bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- pół pęczka natki pietruszki
Dodatkowo
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
Składniki
- 750 g cukinii
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 100 g bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- pół pęczka natki pietruszki
Dodatkowo
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy

Etapy przygotowania
Cukinie umyj i odetnij końcówki. Wysusz je papierowym ręcznikiem. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Następnie bardzo dobrze i dokładnie wyciśnij wodę. Marchewki umyj i obierz. Zetrzyj je na tarce o nieco drobniejszych oczkach. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ja na niewielkiej ilości masła do zeszklenia.
W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie warzywa, drobno posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i jajka. Dopraw pieprzem i ewentualnie odrobiną soli, uważając, bo cukinia była nią wcześniej zasypana. To może wystarczyć.
Keksówkę o rozmiarze 30x11 cm natłuść masłem i wysyp bułką tartą. Przenieś do niej gotową masę z cukinii i wyrównaj. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Pasztet z cukinii piecz przez 50-60 minut, do ładnego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić. Pasztet wyjmować z formy dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 50
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 341
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 108
Ostatnio komentowane przepisy
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 50
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 341
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 108



Składniki
- 750 g cukinii
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 100 g bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- pół pęczka natki pietruszki
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
Cukinie umyj i odetnij końcówki. Wysusz je papierowym ręcznikiem. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Następnie bardzo dobrze i dokładnie wyciśnij wodę. Marchewki umyj i obierz. Zetrzyj je na tarce o nieco drobniejszych oczkach. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ja na niewielkiej ilości masła do zeszklenia.
W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie warzywa, drobno posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i jajka. Dopraw pieprzem i ewentualnie odrobiną soli, uważając, bo cukinia była nią wcześniej zasypana. To może wystarczyć.
Keksówkę o rozmiarze 30x11 cm natłuść masłem i wysyp bułką tartą. Przenieś do niej gotową masę z cukinii i wyrównaj. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Pasztet z cukinii piecz przez 50-60 minut, do ładnego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić. Pasztet wyjmować z formy dopiero po całkowitym ostudzeniu.