Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z czerwonej soczewicy

Pasztet z czerwonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 2106

Dodano:

Odsłon: 4898

Czasami warto ograniczyć jedzenie mięsa. Mąż uwielbia wszelkiej maści pasztety. Dlatego znalazłam alternatywę. Do zrobienia pasztetu użyłam czerwonej soczewicy oraz warzyw. Struktura pasztetu jest delikatna, dzięki czemu pasztet wychodzi przepyszny. Jeśli ktoś lubi może użyć zielonej lub innej ulubionej soczewicy. Znakomicie zastąpił pasztet mięsny. Polecam spróbować ;)

Składniki

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 jaja
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasztet z czerwonej soczewicy

Przygotowanie

  1. Soczewicę należny namoczyć w wodzie przez ok 2 godziny.

    Warzywa obrać, włożyć do garnka wraz z przyprawami. Gdy lekko zmiękną dodać soczewicę. Całość posolić i ugotować do miękkości. Wystudzić.

  2. Całość zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jaja, oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do foremki keksowej. Piec ok 40 minut w 180st C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń