Do góry

Przekąski Przepis na:

peperonata

peperonata

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 1174

Dodano:

Odsłon: 374

pysznie smakuje z domowym chlebem na zakwasie

Składniki

  • papryka - 4 szt
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • oliwa - 3 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • cukier lub miód - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • krojone pomidory bez skóry - 300 g
  • ulubione świeże zioła do posypania
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
peperonata

Przygotowanie

  1. Paprykę umyć, osuszyć, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 15 minut.

  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do zeszklenia, następnie dołożyć pomidory, lekko osolić, dodać odrobinę pieprzu , dusić około 10 minut.

  3. Upieczoną paprykę ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w grube plastry, dodać do cebuli. Wlać ocet balsamiczny, dodać cukier do smaku, wymieszać, posypać ulubionymi ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń