Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki z pastą jajeczną stanowią pyszną przekąskę czy przystawkę. Sprawdzą się na wielkanocnym stole – są piękne, lekko wilgotne i rozpływające się w ustach. Żółte czapeczki nasuwają na myśl małego kurczaczka lub ciepłe promienie słoneczne właśnie rozpoczętej wiosny. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i szybkie – najdłuższe jest upieczenie grzybów, ale w tym czasie możesz przecież mieszać sałatkę ziemniaczaną, prawda?
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4138
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11336
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6502
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5482
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13525
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5298
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4138
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11336
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6502
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5482
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13525
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5298
Składniki
Pieczarki oczyść i osuń z nich nóżki – te możesz wykorzystać w innej sałatce lub w przygotowaniu dania głównego.
Umieść kapelusze blaszkami do góry na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je równomiernie solą i czosnkiem.
Wstaw pieczarki do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz je przez ok. 20 minut, aż kapelusze lekko zbrązowieją i stracą swoją surowość, a jednocześnie dalej pozostaną kształtne.
Wyjmij je i odłóż blaszkami w dół na papierowe ręczniki, by oddały pozostałą wodę.
Przygotuj pastę jajeczną. Jajka ugotuj na twardo przez ok. 8 minut. Ostudź je i obierz.
Do miski robota kuchennego lub blendera włóż: jajka, majonez, musztardę i wszystkie przyprawy, w tym kurkumę. Zmiksuj całość na jednolitą i gładką masę.
Pastę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Kapelusze przełóż na tacę lub paterę, blaszkami do góry. Napełniaj je pastą, formując dużą gwiazdę.
Pieczarki z pastą jajeczną posyp papryką – słodką lub ostrą, wedle upodobań. Podawaj od razu po przygotowaniu, by grzyby nie puściły więcej wody.