Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki z pastą jajeczną stanowią pyszną przekąskę czy przystawkę. Sprawdzą się na wielkanocnym stole – są piękne, lekko wilgotne i rozpływające się w ustach. Żółte czapeczki nasuwają na myśl małego kurczaczka lub ciepłe promienie słoneczne właśnie rozpoczętej wiosny. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i szybkie – najdłuższe jest upieczenie grzybów, ale w tym czasie możesz przecież mieszać sałatkę ziemniaczaną, prawda?
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 64
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 52
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 1119
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1993
Świąteczne smaki.
Odsłon: 243
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1961
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 64
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 52
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 1119
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1993
Świąteczne smaki.
Odsłon: 243
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1961
Składniki
Pieczarki oczyść i osuń z nich nóżki – te możesz wykorzystać w innej sałatce lub w przygotowaniu dania głównego.
Umieść kapelusze blaszkami do góry na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je równomiernie solą i czosnkiem.
Wstaw pieczarki do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz je przez ok. 20 minut, aż kapelusze lekko zbrązowieją i stracą swoją surowość, a jednocześnie dalej pozostaną kształtne.
Wyjmij je i odłóż blaszkami w dół na papierowe ręczniki, by oddały pozostałą wodę.
Przygotuj pastę jajeczną. Jajka ugotuj na twardo przez ok. 8 minut. Ostudź je i obierz.
Do miski robota kuchennego lub blendera włóż: jajka, majonez, musztardę i wszystkie przyprawy, w tym kurkumę. Zmiksuj całość na jednolitą i gładką masę.
Pastę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Kapelusze przełóż na tacę lub paterę, blaszkami do góry. Napełniaj je pastą, formując dużą gwiazdę.
Pieczarki z pastą jajeczną posyp papryką – słodką lub ostrą, wedle upodobań. Podawaj od razu po przygotowaniu, by grzyby nie puściły więcej wody.