Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone frytki z selera i batatów to odchudzona i smaczna alternatywa dla tradycyjnych frytek smażonych w głębokim oleju. Do przygotowania takiej przekąski potrzeba niewielkiej ilości oliwy oraz przypraw: curry, słodkiej i ostrej papryki.
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 936
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 233
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3252
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1014
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 936
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 233
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3252
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1014
Składniki
Obranego i umytego batata oraz selera kroimy w słupki jak na frytki, a następnie wrzucamy do dużej miski.
Do małej miseczki wlewamy oliwę, dodajemy curry oraz słodką i ostrą paprykę, wszystko dokładnie razem mieszamy. Pokrojone warzywa starannie łaczymy dłonią z mieszanką przypraw i oliwy. Tak przygotowane frytki wstawiamy na 2 godziny do lodówki aby ziemniak i seler " przegryzł " się z przyprawami. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pojedynczą warstwę frytek i pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C około 30 minut.