Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone frytki z selera i batatów to odchudzona i smaczna alternatywa dla tradycyjnych frytek smażonych w głębokim oleju. Do przygotowania takiej przekąski potrzeba niewielkiej ilości oliwy oraz przypraw: curry, słodkiej i ostrej papryki.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85203
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2508
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9968
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3948
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7082
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85203
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2508
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9968
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3948
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7082
Składniki
Obranego i umytego batata oraz selera kroimy w słupki jak na frytki, a następnie wrzucamy do dużej miski.
Do małej miseczki wlewamy oliwę, dodajemy curry oraz słodką i ostrą paprykę, wszystko dokładnie razem mieszamy. Pokrojone warzywa starannie łaczymy dłonią z mieszanką przypraw i oliwy. Tak przygotowane frytki wstawiamy na 2 godziny do lodówki aby ziemniak i seler " przegryzł " się z przyprawami. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pojedynczą warstwę frytek i pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C około 30 minut.