Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone młode ziemniaki

Pieczone młode ziemniaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22300

Dodano:

Odsłon: 6152

Wiosna, wiosna... pyszne młode ziemniaczki znowu na stole!:) Spróbujmy przyrządzić je tak, by zaskoczyć domowników lub gości.

Składniki

  • młode ziemniaki, 1 kg
  • olej, 2 łyżki
  • mielona, słodka papryka, 1 łyżeczka
  • Natka pietruszki, 1 łyżeczka
  • pieprz
  • sól morska, 1 łyżeczka
  • jajko, 1
  • cebula-dymka, 2
  • majonez sałatkowy, 10 dag
  • jogurt, 30 dag
  • curry, 1 łyżeczka
  • 2 matiesy, 15 dag
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • cukier, szczypta
  • ogórek wężowy, 8 dag
  • rzodkiewki, 8
  • rzeżucha, 1/2 pojemniczka
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pieczone młode ziemniaki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszorować, osuszyć. Olej zmieszać z papryką, natką, odrobiną pieprzu i solą morską. Marynatą polać ziemniaki, dobrze wymieszać.

  2. Ułożyć n natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika 200°C i piec 40 minut. W połowie czasu pieczenia ziemniaki obrócić aby się zrumieniły z obu stron.

  3. Jajko ugotować na twardo, przelać zimną wodą, ostudzić. Dymkę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Jogurt wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 3/4 dymki. Sos podzielić na 2 porcje. Jedną wymieszać z curry.

  4. Matiesy opłukać, pokroić w drobniutką kosteczkę. Dodać do sosu curry. Doprawić sokiem z cytryny i cukrem.

  5. Do drugiego sosu dodać pokrojoną w drobniutką kosteczkę rzodkiewkę oraz starty ogórek, posiekane jajko i rzeżuchę.

  6. Gotowe ziemniaki przełożyć do dużej salaterki. Podawać z przyrządzonymi sosami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń