Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantne, pieczone pierożki z nadzieniem pieczarki, mięso, ser żółty, ostra papryczka chili. Polecam :)
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 373
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 814
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3448
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 174
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 373
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 814
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3448
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 174
Składniki
Wykonanie farszu: Pieczarki myjemy,kroimy w kostkę, cebulę kroimy w pół plastry, papryczkę kroimy w cienkie plasterki. Na patelnię wlewamy olej,nagrzewamy, dodajemy pokrojoną w kostkę wędzonkę, pieczarki i dusimy pod przykryciem.
Gdy pieczarki puszczą sok dodajemy cebulę i papryczkę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem do miękkości pieczarek i cebuli.
Usmażony farsz studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojony drobno ser żółty gouda, oregano.
Wykonanie pierożków: Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy.
Wałkujemy z ciasta cienkie placki. Maszynką do zlepiania dużych pierogów wycinamy kółka z placka ciasta.
Zlepiamy maszynką duże pierogi kładąc po 2 małe łyżeczki farszu.
Maszynką zlepiamy pierożki a nożem odcinamy ciasto które wyszło na wierzch.
Wygląd pierożka po zlepieniu w maszynce.
Zlepione pierożki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy wszystkie rozbełtanym jajkiem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Wstawiamy blachę z ułożonymi pierożkami do piekarnika i pieczemy 30 minut, do pięknego zarumienienia się pierożków.
Po upieczeniu zsuwamy z papierem na kratkę i studzimy. Z ciasta które pozostało zrobiłam takiego palucha z nadzieniem.
Smacznego!!!