Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone pierożki.

Pieczone pierożki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1471 Ocena: 19325

Dodano:

Odsłon: 10116

Pikantne, pieczone pierożki z nadzieniem pieczarki, mięso, ser żółty, ostra papryczka chili. Polecam :)

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Pieczarki myjemy,kroimy w kostkę, cebulę kroimy w pół plastry, papryczkę kroimy w cienkie plasterki. Na patelnię wlewamy olej,nagrzewamy, dodajemy pokrojoną w kostkę wędzonkę, pieczarki i dusimy pod przykryciem.

  2. Gdy pieczarki puszczą sok dodajemy cebulę i papryczkę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem do miękkości pieczarek i cebuli.

  3. Usmażony farsz studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojony drobno ser żółty gouda, oregano.

  4. Wykonanie pierożków:

    Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy.

  5. Wałkujemy z ciasta cienkie placki. Maszynką do zlepiania dużych pierogów wycinamy kółka z placka ciasta.

  6. Zlepiamy maszynką duże pierogi kładąc po 2 małe łyżeczki farszu.

  7. Maszynką zlepiamy pierożki a nożem odcinamy ciasto które wyszło na wierzch.

  8. Wygląd pierożka po zlepieniu w maszynce.

  9. Zlepione pierożki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy wszystkie rozbełtanym jajkiem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

  10. Wstawiamy blachę z ułożonymi pierożkami do piekarnika i pieczemy 30 minut, do pięknego zarumienienia się pierożków.

  11. Po upieczeniu zsuwamy z papierem na kratkę i studzimy.

    Z ciasta które pozostało zrobiłam takiego palucha z nadzieniem.

  12. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 listopada 2017 Tam gdzie trochę pikantności, tam mnie prowadzi mój lwi nos ;)
Super pierożki, trzeba będzie podobne zrobić :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń