Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ojczyzną bakłażana z piekarnika są państwa byłego Imperium Osmańskiego, gdzie potrawa funkcjonuje jako „omdlały imam”. Oryginalna nazwa podobno wywodzi się z opowieści tureckiego imama, który omdlał z rozkoszy pod wpływem smaku potrawy, gdy jego żona podała mu pieczone bakłażany. Inne, bardziej humorystyczne przekazy sugerują, że mężczyzna zemdlał po usłyszeniu ceny składników (przede wszystkim drogiej w tamtym czasie oliwy). Danie skradnie serce wszystkim osobom niezależnie od diety. Nie zawiera bułki tartej, więc jest potrawą bezglutenową. Brak obecności mięsa ucieszy wegetarian i wegan. Bakłażana z piekarnika możesz serwować samodzielnie, z ryżem lub kromką chleba, którą można wytrzeć resztki pysznego sosu powstałego pod wpływem pieczenia warzyw.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 433
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 785
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 390
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 433
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 785
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 390
Składniki
Ten przepis obejmuje dwa etapy przygotowania bakłażana. Pierwszy krok można wykonać dowolnie - w piekarniku, na patelni lub na grillu (ten sposób wprowadzi pyszny, wędzony smak). Bakłażana możesz także sparzać we wrzątku przez kilka minut. W drugim kroku, po nadziewaniu, po prostu wykańczasz bakłażany w piekarniku, aby smaki się ze sobą połączyły. Tym razem przygotujmy bakłażany tak, jak robi się to w Turcji i na Bałkanach, aby wydobyć z nich maksimum smaku.
Umyj bakłażany, przekrój wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrąż gniazda nasienne. Posól bakłażany odrobiną soli i odstaw na 15 minut.
Na głęboką patelnię wlej ok. 70 ml oliwy lub oleju i rozgrzej. Połóż bakłażana przeciętą częścią w dół i smaż go na małym ogniu, aż zmieni kolor na złotobrązowy, następnie odwróć i usmaż na drugiej stronie, aż skórka się zmarszczy. Postępuj tak z każdą porcją bakłażana, a następnie przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć z tłuszczu.
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Na patelnię wlej resztę oliwy, wrzuć poszatkowaną cebulę i smaż na małym ogniu 5-6 minut. Następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, gałkę muszkatołową oraz paprykę w proszku i podsmażaj przez kilka minut, następnie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i smaż przez około 8 minut. Zdejmij warzywa z ognia, dopraw sola i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Wyłóż mieszankę warzyw na przygotowane wcześniej bakłażany, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Włóż bakłażany do naczynia żaroodpornego lub ułóż na czarnej blasze piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz bakłażany ok. 40 minut, aż warzywa staną się miękkie, a wierzch będzie skarmelizowany. Po upieczeniu udekoruj danie natką pietruszki. Podawaj na ciepło lub na zimno.