Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na proste w przygotowaniu tradycyjne pierożki drożdżowe z dwoma rożnymi farszami. Jest to danie którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole! Więcej informacji na blogu www.smacznebodomowe.pl
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 926
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4168
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 188
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 705
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3549
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 729
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 926
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4168
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 188
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 705
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3549
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 729
Składniki
Farsz mięsny: • Do garnka dodajemy 2 łyżki oleju, następnie pokrojone mięso, łyżeczkę przyprawy do mięsa i dusimy przez 40 minut • Po tym czasie mięso mielimy w blenderze na drobną masę do której dolewamy wywar po gotowaniu, całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku • Jeśli zmielone mięso wyjdzie za suche dolewamy łyżkę wody oraz oleju i próbujemy • Na koniec mięso doprawiamy solą oraz pieprzem Farsz kapusta z grzybami: • Kapustę kiszoną odciskamy z soku, drobno siekamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy około 30 minut • Po ugotowaniu kapustę dobrze odciskamy z wody i przekładamy do misy • Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy osobno na patelni a po usmażeniu dokładamy do kapusty • Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia
Ciasto: • Pokruszone drożdże rozrabiamy z częścią letniego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut • Do zaczyny drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto, wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym • Kiedy ciasto nabierze sprężystości, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut • Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy podsypując mąką, dzielmy na 2 cześć i ponownie odstawiamy na 15-20 minut • Ciasto wałkujemy na płaty o grubości około 3 mm, wykrawamy okręgi za pomocą dużej szklanki i nakładamy farsz (1 łyżka na pieroga) • Pierogi lepimy sklejając brzegi i układamy na blaszy pokrytej papierem do pieczenia • Brzegi pierogów dekorujemy widelcem i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem • Tak przygotowane pierogi pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni