Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na proste w przygotowaniu tradycyjne pierożki drożdżowe z dwoma rożnymi farszami. Jest to danie którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole! Więcej informacji na blogu www.smacznebodomowe.pl
Szybka i łatwa potrawka z kurczaka którą przygotujesz w krótkim czasie to świ...
Odsłon: 1583
Błyskawiczna sałatka z trzech składników idealna dla niespodziewanych gości l...
Odsłon: 1228
Sos ten ugotowałam z pysznych, dojrzałych, słodkich pomidorów malinowych. Uży...
Odsłon: 759
Miałem dziś piękny sen , śnił mi się mój anioł z którym spacerowałem ulicami...
Odsłon: 88
Szybka i łatwa potrawka z kurczaka którą przygotujesz w krótkim czasie to świ...
Odsłon: 1583
Błyskawiczna sałatka z trzech składników idealna dla niespodziewanych gości l...
Odsłon: 1228
Sos ten ugotowałam z pysznych, dojrzałych, słodkich pomidorów malinowych. Uży...
Odsłon: 759
Miałem dziś piękny sen , śnił mi się mój anioł z którym spacerowałem ulicami...
Odsłon: 88
Składniki
Farsz mięsny: • Do garnka dodajemy 2 łyżki oleju, następnie pokrojone mięso, łyżeczkę przyprawy do mięsa i dusimy przez 40 minut • Po tym czasie mięso mielimy w blenderze na drobną masę do której dolewamy wywar po gotowaniu, całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku • Jeśli zmielone mięso wyjdzie za suche dolewamy łyżkę wody oraz oleju i próbujemy • Na koniec mięso doprawiamy solą oraz pieprzem Farsz kapusta z grzybami: • Kapustę kiszoną odciskamy z soku, drobno siekamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy około 30 minut • Po ugotowaniu kapustę dobrze odciskamy z wody i przekładamy do misy • Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy osobno na patelni a po usmażeniu dokładamy do kapusty • Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia
Ciasto: • Pokruszone drożdże rozrabiamy z częścią letniego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut • Do zaczyny drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto, wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym • Kiedy ciasto nabierze sprężystości, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut • Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy podsypując mąką, dzielmy na 2 cześć i ponownie odstawiamy na 15-20 minut • Ciasto wałkujemy na płaty o grubości około 3 mm, wykrawamy okręgi za pomocą dużej szklanki i nakładamy farsz (1 łyżka na pieroga) • Pierogi lepimy sklejając brzegi i układamy na blaszy pokrytej papierem do pieczenia • Brzegi pierogów dekorujemy widelcem i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem • Tak przygotowane pierogi pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni