Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na proste w przygotowaniu tradycyjne pierożki drożdżowe z dwoma rożnymi farszami. Jest to danie którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole! Więcej informacji na blogu www.smacznebodomowe.pl
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7913
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1201
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13689
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7913
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1201
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13689
Składniki
Farsz mięsny: • Do garnka dodajemy 2 łyżki oleju, następnie pokrojone mięso, łyżeczkę przyprawy do mięsa i dusimy przez 40 minut • Po tym czasie mięso mielimy w blenderze na drobną masę do której dolewamy wywar po gotowaniu, całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku • Jeśli zmielone mięso wyjdzie za suche dolewamy łyżkę wody oraz oleju i próbujemy • Na koniec mięso doprawiamy solą oraz pieprzem Farsz kapusta z grzybami: • Kapustę kiszoną odciskamy z soku, drobno siekamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy około 30 minut • Po ugotowaniu kapustę dobrze odciskamy z wody i przekładamy do misy • Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy osobno na patelni a po usmażeniu dokładamy do kapusty • Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia
Ciasto: • Pokruszone drożdże rozrabiamy z częścią letniego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut • Do zaczyny drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto, wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym • Kiedy ciasto nabierze sprężystości, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut • Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy podsypując mąką, dzielmy na 2 cześć i ponownie odstawiamy na 15-20 minut • Ciasto wałkujemy na płaty o grubości około 3 mm, wykrawamy okręgi za pomocą dużej szklanki i nakładamy farsz (1 łyżka na pieroga) • Pierogi lepimy sklejając brzegi i układamy na blaszy pokrytej papierem do pieczenia • Brzegi pierogów dekorujemy widelcem i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem • Tak przygotowane pierogi pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni