Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierożki sezamowe z paluszkami krabowymi i porem

Pierożki sezamowe z paluszkami krabowymi i porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2267

Dodano:

Odsłon: 605

Pierożki w oryginalnym wydaniu. Ciasto z dodatkiem kurkumy nadaje im cudownie słoneczny kolor, a nadzienie z paluszków krabowych i pora jest niecodzienne w smaku.

Składniki

  • Mąka - 500g
  • Woda - 1/2 szkl.
  • Paluszki krabowe - 1 opakownie (250g)
  • Por - 2 szt. (biała część)
  • Olej - 1 łyżka
  • Olej sezamowy - do polania
  • Sezam - do posypania
  • Kurkuma - szczypta
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Koperek - pęczek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pory i paluszki krabowe kroimy na plasterki, podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Koperek siekamy - połowę dorzucamy do pora i paluszków krabowych a połowę zostawiamy do posypania pierożków.

  2. Z mąki, wody, szczypty soli i kurkumy zagniatamy ciasto na pierogi (będzie miało piękny żółciutki kolor), rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka. Na środek układamy masę i sklejamy pierożki tak, by powstał pakunek.

  3. Gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przekładamy na talerz, dekorujemy olejem sezamowym, koperkiem i sezamem. Dodatkowo można polać sosem sojowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń