Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierożki w oryginalnym wydaniu. Ciasto z dodatkiem kurkumy nadaje im cudownie słoneczny kolor, a nadzienie z paluszków krabowych i pora jest niecodzienne w smaku.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 794
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 794
Składniki
Pory i paluszki krabowe kroimy na plasterki, podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Koperek siekamy - połowę dorzucamy do pora i paluszków krabowych a połowę zostawiamy do posypania pierożków.
Z mąki, wody, szczypty soli i kurkumy zagniatamy ciasto na pierogi (będzie miało piękny żółciutki kolor), rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka. Na środek układamy masę i sklejamy pierożki tak, by powstał pakunek.
Gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przekładamy na talerz, dekorujemy olejem sezamowym, koperkiem i sezamem. Dodatkowo można polać sosem sojowym.