Do góry

Przekąski Przepis na:

Pikantna, pieczona cieciorka

Pikantna, pieczona cieciorka

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 241

Dodano:

Odsłon: 3439

Pieczona ciecierzyca to zdrowa, chrupiąca przekąska. Można ją przyprawiać na wiele sposobów i smaków. Poniżej propozycja słono-ostra.

Składniki

  • ciecierzyca 1 szklanka
  • sos sojowy ciemny 1 łyżeczka
  • olej 2 łyżki
  • papryka chili w proszku 2 szczypty
  • kurkuma - szczypta
  • sól - szczypta
  • zioła tajskie - szczypta (opcjonalnie)
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i pozostawiamy na około 6-8 godzin. Można ją namoczyć dzień wcześniej.

  2. Po namoczeniu, płuczemy cieciorkę pod bieżącą wodą, następnie przesypujemy do garnka, zalewany wodą i gotujemy około 20-30 minut.
    Sprawdzamy aby była miękka, ale się nie rozgotowała.
    Po ugotowaniu odsączamy cieciorkę na durszlaku.

  3. W misce łączymy sos sojowy, olej i przyprawy.

  4. Do tak przygotowanej mieszanki przypraw, wsypujemy cieciorkę i dokładnie mieszamy.

  5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wysypujemy doprawioną cieciorkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º na około 35 minut (termoobieg).

  6. Co kilka minut należy cieciorkę przemieszać, aby równo się przypiekła.

    Smacznego chrupania ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 lutego Mniami, cieciorka jest super, a o chipsach lepiej zapomnieć, bo cieciorka, to samo zdrowie :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 14 lutego Chrupałabym....zdrowa,fajna przekąska :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń