Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona ciecierzyca to zdrowa, chrupiąca przekąska. Można ją przyprawiać na wiele sposobów i smaków. Poniżej propozycja słono-ostra.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113042
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 762
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113042
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 762
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Składniki
Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i pozostawiamy na około 6-8 godzin. Można ją namoczyć dzień wcześniej.
Po namoczeniu, płuczemy cieciorkę pod bieżącą wodą, następnie przesypujemy do garnka, zalewany wodą i gotujemy około 20-30 minut. Sprawdzamy aby była miękka, ale się nie rozgotowała. Po ugotowaniu odsączamy cieciorkę na durszlaku.
W misce łączymy sos sojowy, olej i przyprawy.
Do tak przygotowanej mieszanki przypraw, wsypujemy cieciorkę i dokładnie mieszamy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wysypujemy doprawioną cieciorkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º na około 35 minut (termoobieg).
Co kilka minut należy cieciorkę przemieszać, aby równo się przypiekła. Smacznego chrupania ;)