Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona ciecierzyca to zdrowa, chrupiąca przekąska. Można ją przyprawiać na wiele sposobów i smaków. Poniżej propozycja słono-ostra.
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 153
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 505
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 153
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 505
Składniki
Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i pozostawiamy na około 6-8 godzin. Można ją namoczyć dzień wcześniej.
Po namoczeniu, płuczemy cieciorkę pod bieżącą wodą, następnie przesypujemy do garnka, zalewany wodą i gotujemy około 20-30 minut. Sprawdzamy aby była miękka, ale się nie rozgotowała. Po ugotowaniu odsączamy cieciorkę na durszlaku.
W misce łączymy sos sojowy, olej i przyprawy.
Do tak przygotowanej mieszanki przypraw, wsypujemy cieciorkę i dokładnie mieszamy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wysypujemy doprawioną cieciorkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º na około 35 minut (termoobieg).
Co kilka minut należy cieciorkę przemieszać, aby równo się przypiekła. Smacznego chrupania ;)