Bardzo szybkie danie, bo zajmuje zaledwie 15 minut dla jednej osoby. Danie świetnie się zgrywa z sosem farmerskim. Słodycz ziemniaków w połączeniu z przyprawami i łagodnym sosem przynosi równowagę.
Pikantne frytki z batatów zapiekane z serem
Składniki
- 2 bataty
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu białego
- Szczypta papryki
- Szczypta pieprzu kajeńskiego
- Szczypta cebuli w granulkach
- 15 g sera żółtego
- Olej do smażenia
Składniki
- 2 bataty
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu białego
- Szczypta papryki
- Szczypta pieprzu kajeńskiego
- Szczypta cebuli w granulkach
- 15 g sera żółtego
- Olej do smażenia

Potrzebne przybory kuchenne
Tarka do jarzyn, nóż, patelnia, mala miska, wieksza miska,
Etapy przygotowania
Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki mniej więcej tej samej wielkości. W tym czasie rozgrzewamy olej na patelni oraz nagrzewany piekarnik.

Wyrzucamy frytki na rozgrzany olej i smażymy około 2 minut lub kiedy będą rumiane.

W tym czasie przygotowujemy przyprawy w misce. Trzemy ser na tarce.

Zrzucamy frytki najpierw do mniejszej miseczki, a kiedy już wszystkie są usmażone, wrzucamy do miski z przyprawami i potrząsamy nią, aby frytki się otoczyły w przyprawach.

Przekładamy do żaroodpornego naczynia

Posypujemy startym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika tylko na tak długo, aby roztopił się ser. Podajemy z sosem farmerskim. Można zrobić do tego jajko sadzone i uczynić danie jako główne.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)



Składniki
- 2 bataty
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu białego
- Szczypta papryki
- Szczypta pieprzu kajeńskiego
- Szczypta cebuli w granulkach
- 15 g sera żółtego
- Olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki mniej więcej tej samej wielkości. W tym czasie rozgrzewamy olej na patelni oraz nagrzewany piekarnik.
Wyrzucamy frytki na rozgrzany olej i smażymy około 2 minut lub kiedy będą rumiane.
W tym czasie przygotowujemy przyprawy w misce. Trzemy ser na tarce.
Zrzucamy frytki najpierw do mniejszej miseczki, a kiedy już wszystkie są usmażone, wrzucamy do miski z przyprawami i potrząsamy nią, aby frytki się otoczyły w przyprawach.
Przekładamy do żaroodpornego naczynia
Posypujemy startym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika tylko na tak długo, aby roztopił się ser. Podajemy z sosem farmerskim. Można zrobić do tego jajko sadzone i uczynić danie jako główne.
Pychotka jedzonko.;)
Dziękuję i wesołych świąt :)
Pyszotka")