Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Być może wiele pań i panów ma swoje wypróbowane ciasto do pizzy, bo przecież to jest podstawa tego dania. Jeśli jednak dalej eksperymentujecie, to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Warunek jednak podstawowy, to wyrabianie ciasta. Dłuuuugo. To podstawa i bez niego nawet dobry przepis nie wyjdzie. Ja swoje wyrabiam ok. 15 min. I widzę, czy ciasto odchodzi od ręki i czy pojawiają się pęcherzyki powietrza. Jeśli tak to jest dobre. Może odstawić by urosło.
Lazania z gotowymi płatami makaronu.
Odsłon: 6222
Włoski przepis na przepyszną i nie klasyczna lazanię. Jest delikatna i rozpły...
Odsłon: 2105
Pyszna wilgotna i szybka w przygotowaniu babka o smaku piernika .
Odsłon: 78
Szybka i smaczna babka na oleju nie tylko na święta , możesz ją również upiec...
Odsłon: 443
Kolejne krokiety zrobione tym razem z kiszonej kapusty i pieczarek usmażonych...
Odsłon: 39
Pyszna wilgotna i szybka w przygotowaniu babka o smaku piernika .
Odsłon: 78
Szybka i smaczna babka na oleju nie tylko na święta , możesz ją również upiec...
Odsłon: 443
Kolejne krokiety zrobione tym razem z kiszonej kapusty i pieczarek usmażonych...
Odsłon: 39
Składniki
Przygotowanie ciasta: Drożdże rozkruszamy dodajemy oliwę odrobinę mleka sól i cukier mieszamy. Powinna być gęstość słodkiej śmietanki. Odstawiamy na ok. 10 min., jak podrosną to mamy dobre drożdże, jak nie to nie warto z nich nic robić. Wyrośnięte drożdże wlewamy do mąki. Ja robię w misce. Dolewamy mleko i wodę i wyrabiamy ręką ciasto. Nie powinno być zbyt gęste. Jeśli takie jest dodajemy odrobinę wody. Wyrabiamy, jak już pisałam, do momentu, aż ciasto odstaje od ręki. I powstają pęcherzyki powietrza na cieście. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu: Pieczarki płuczemy, jak młode nie obieramy, kroimy w duże plastry i razem z pokrojoną cebulką dusimy do momentu, aż odparują. Solimy i pieprzymy do smaku. Kiełbaskę kroimy w plasterki i lekko obsmażamy. Ser ścieramy na grubych oczkach. Przygotowanie sosu: Do koncentratu pomidorowego dajemy ketchup, przyprawy i suszone pomidory, wszystko blendujemy. Przygotowanie sosu czosnkowego: Wszystkie składniki łączymy i dobrze mieszamy.
Ciasto wyrosło, wyrzucamy na blat oproszony mąką. Dobre ciasto powinno doskonale się poddawać , rozciągać. Lekko rozwałkowujemy. Wykładamy na blaszkę posmarowaną dobrze oliwą ( inna opcja blaszka wysypana mąką). Rozciągamy ciasto do brzegów, wylepiamy grubiej i wyżej brzegi blaszki. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na części ciasta kiełbaskę, a na drugiej salami. Całość posypujemy pieczarkami. Można posypać jeszcze oregano jak ktoś lubi wyraźny smak tej przyprawy. Pamiętajmy jednak ,że jest w sosie. Wstawiamy do piekarnika na ok 20 min temp. 200 stopni. Pod koniec pieczenia, kiedy widzimy ,że cisto jest gotowe, posypujemy żółtym serem. Ser posypany wcześniej, za bardzo się przypiecze i nie będzie smaczny. Teraz pozostaje już tylko degustacja.
Przepisy Przekąski
Przekąski
https://video.cookist.com/video/an/YQQmk-SwduVaI562/p8/
Przekąski
Bakłażan zapiekany w cieście francuskim
Przekąski
Wielkanocne jajka-galaretki
Przekąski
Wegański pasztet z kalafiora – Vege Wielkanoc
https://video.cookist.com/video/an/YQQmk-SwduVaI562/p8/
abc
Odsłon: 43
Bakłażan zapiekany w cieście francuskim
Szybkie w przygotowaniu i smaczne danie
Odsłon: 37