Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza na cieście francuskim to łatwiejsza i szybsza alternatywa dla klasycznego dania kuchni włoskiej, które jest lubiane przez wszystkich. W tej wersji wystarczy rozwinąć ciasto francuskie i posypać je ulubionymi dodatkami – bez długotrwałego wyrastania czy zagniatania. Danie jest świetną propozycją dla osób zapracowanych i zabieganych.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1215
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457776
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1474
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2282
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 590
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1215
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457776
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1474
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2282
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 590
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń i przełóż na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Zawiń brzegi do wewnątrz, tworząc charakterystyczną obwódkę pizzy.
Za pomocą widelca nakłuj ciasto w wielu miejscach, wewnątrz obramowania.
W miseczce rozbełtaj jajko z wodą i posmaruj mieszaniną całe ciasto – środek i brzegi. Wstaw placek do piekarnika rozgrzanego na 220 st. Celsjusza na 10 minut.
Wyjmij spód i równomiernie posmaruj go passatą pomidorową, a następnie rozsyp ser mozzarella.
Wszystkie dodatki pokrój w mniejsze kawałki – paprykę w paseczki, oliwki w plasterki, szynkę w małe kawałki. Porozkładaj je równomiernie, ale nie za gęsto na cieście. Możesz użyć dowolnych składników, które lubisz.
Wstaw pizzę na cieście francuskim do piekarnika na kolejne 10-12 minut, aż ser się roztopi i zacznie bulgotać, a dodatki będą upieczone.
Wyjmij placek z pieca i posyp go świeżymi liśćmi rukoli lub bazylii, jeśli chcesz. Podawaj natychmiast.
Resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub mikrofalówce.