Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tydzień bez ciasta francuskiego, to tydzień stracony ;-) Dzisiaj postanowiłam przygotować mini pizzerinki i ułożyć na nich moje ulubione składniki. Właśnie patrzę na pusty talerz, gdzie jeszcze przed momentem leżały i widzę tylko malutkie, prawie przezroczyste płatki. Bo tak, jak jedząc pączka, nie da się nie umazać ust lukrem, tak jedząc ciasto francuskie, nie da się nie nakruszyć :-)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10709
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 920
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10709
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 920
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Składniki
Suszone pomidory pokroić na drobne paseczki, każdy plaster salami na cztery części, oliwki przekroić delikatnie na pół tak, aby nie wyleciała z nich papryka, ser żółty przekroić na 2 lub 3 części. Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na 8 prostokątów, każdemu zawinąć lekko brzegi dowolną techniką (można przyszczypnąć rogi i robić falbanki, można spróbować zrobić pontoniki ;-) ). Na każdym kawałku rozsmarować 1 łyżkę sosu paprykowego, ułożyć 2 ćwiartki salami, na to na środku 1 łyżeczkę sera Gorgonzola (ewentualnie inny typu blue), obsypać suszonymi pomidorami i zakończyć kawałkiem żółtego sera.
Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza 15 - 20 minut, wyciągać, jak brzegi będą zrumienione. Najlepiej smakują na gorąco, jak pizza. Jeśli ktoś uwielbia sos chilli, jak ja, nie żałować sobie i polać obficie po wierzchu :-)