Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tydzień bez ciasta francuskiego, to tydzień stracony ;-) Dzisiaj postanowiłam przygotować mini pizzerinki i ułożyć na nich moje ulubione składniki. Właśnie patrzę na pusty talerz, gdzie jeszcze przed momentem leżały i widzę tylko malutkie, prawie przezroczyste płatki. Bo tak, jak jedząc pączka, nie da się nie umazać ust lukrem, tak jedząc ciasto francuskie, nie da się nie nakruszyć :-)
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18016
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 495
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 973
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7502
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8851
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18016
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 495
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 973
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7502
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8851
Składniki
Suszone pomidory pokroić na drobne paseczki, każdy plaster salami na cztery części, oliwki przekroić delikatnie na pół tak, aby nie wyleciała z nich papryka, ser żółty przekroić na 2 lub 3 części. Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na 8 prostokątów, każdemu zawinąć lekko brzegi dowolną techniką (można przyszczypnąć rogi i robić falbanki, można spróbować zrobić pontoniki ;-) ). Na każdym kawałku rozsmarować 1 łyżkę sosu paprykowego, ułożyć 2 ćwiartki salami, na to na środku 1 łyżeczkę sera Gorgonzola (ewentualnie inny typu blue), obsypać suszonymi pomidorami i zakończyć kawałkiem żółtego sera.
Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza 15 - 20 minut, wyciągać, jak brzegi będą zrumienione. Najlepiej smakują na gorąco, jak pizza. Jeśli ktoś uwielbia sos chilli, jak ja, nie żałować sobie i polać obficie po wierzchu :-)