Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizzeryjki z pomidorami

Pizzeryjki z pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2538 Ocena: 18854

Dodano:

Odsłon: 4819

Zgrabne i smaczne danie na przekąskę.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Drożdże 3 dag
  • Smalec 5 dag
  • Jajko 1 szt.
  • Sól do smaku
  • Letnia woda ½ szklanki
  • Tłuszcz do formy
  • Składniki na farsz:
  • Ser żółty 20 dag
  • Pomidory ½ kg
  • Sól i pieprz do smaku
  • Czosnek do smaku
  • Bazylia suszona do smaku
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pizzeryjki z pomidorami

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Rozkruszone drożdże wymieszać z mąką, wodą, szczyptą soli i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie dodać, rozpuszczony i ostudzony smalec, żółtko jaja i jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Gotowe ciasto podzielić na równe kawałki tak aby nam wyszły równe pizzeryjki. Każdy kawałek rozwałkować, posmarować białkiem jaja i ułożyć w natłuszczonej formie. Podwyższyć dłonią brzegi na placuszkach, ułożyć obrane ze skórki pomidory, posypać przyprawami i startym serem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Podawać z ketchupem lub pesto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 18 stycznia Taka przekąska zawsze się sprawdzi. :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń