Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis to pomysł na zrobienie domowych placków kukurydzianych tzw. tortilli. Takie placki mogą stać się podstawą wielu innych przekąsek czy dań głównych. W wersji tradycyjnej tortille kukurydziane robi się z mąki kukurydzianej. Ja jednak takowej mąki akurat nie miałam. Miałam za to otwartą puszkę kukurydzy i nie wiedziałam co z nią zrobić. Wpadłam więc na pomysł żeby zrobić z niej właśnie tortille. Placki wyszły bardzo smaczne. Idealne do różnych kanapek, przekąsek, quesadilli itp.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1313
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24939
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 109
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1313
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24939
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 109
Składniki
Sposób przygotowania tortilli kukurydzianych według tego przepisu jest banalny. Do miski wsypałam mąkę pszenną (bez przesiewania). Dodałam sól. Kukurydzę z puszki razem z połową zalewy przełożyłam do wysokiego naczynia od blendera i zblendowałam na gładką jednolitą papkę. Taką papkę dodałam do mąki z solą. Dolałam jeszcze 2 łyżki oleju i zagniotłam wszystko rękami na jednolite w miarę elastyczne ciasto. W razie potrzeby można podsypać mąką żeby nie kleiło się do rąk. Zagniecione ciasto uformowałam w wałek, który pokroiłam na pięć równych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkowałam na cienki placek o kształcie koła podsypując mąką. Placki smażyłam na suchej patelni naleśnikowej bez użycia tłuszczu z obu stron do lekkiego zrumienienia. Po usmażeniu placki zdejmowałam na talerz i przykrywałam wilgotną ściereczką żeby się nie wysuszyły i były elastyczne. Placki można podawać z dowolnymi dodatkami na ciepło lub na zimno.