Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pyszne placuszki. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu, lub przekąska. Dodatek sera żółtego sprawia, że placuszki są bardziej intensywne w smaku i chrupiące na zewnątrz. W środku są miękkie i delikatne. Smakują na ciepło i na zimno. Placki podałam z sosem jogurtowym. Tylko jogurt grecki, sól i pieprz. Z podanych składników zrobiłam 10 placków.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1421
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12273
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1421
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12273
Składniki
Cukinie umyć, osuszyć i odciąć końce. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sitko i odcisnąć z nadmiaru wody. Odciśniętą cukinię przełożyć do miski. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cukinii. Wbić jajko, dodać mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Soli wsypałam na początek 1/3 łyżeczki, ale później jeszcze odrobinę dodałam. Wszystkie składniki wymieszać razem w misce.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nakładać placki. Smażyć mniej więcej po 2 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Usmażone placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.