Lubicie placki ziemniaczane ? Jeżeli tak z wielką przyjemnością podam wam przepis na moje wymyślone placki ziemniaczane, zapytacie dlaczego wymyślone już tłumacze do ciasta ziemniaczanego dałam starty ser mozzarella i tak razem smażyłam
Placki ziemniaczane z mozzarellą
Składniki
- 1,170 kg ziemniaków młodych 10 średnich sztuk,
- 2 średnie cebule 155g obie,
- 2 jajka rozmiar M,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 4 łyżki z górką mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- 150 g sera mozzarella
Składniki
- 1,170 kg ziemniaków młodych 10 średnich sztuk,
- 2 średnie cebule 155g obie,
- 2 jajka rozmiar M,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 4 łyżki z górką mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- 150 g sera mozzarella

Etapy przygotowania
Przygotować ziemniaki obrać je przekroić większe na pół dokładnie umyć i odsączyć z nadmiaru wody w której były myte. Następnie wszystkie zetrzeć na tarce do ziemniaków lub maszynką specjalną do tarcia ziemniaków ( my osobiście wolimy placki gdy ziemniaki są tarte ręcznie ), przygotować również ser

Gdy już mamy starte wszystkie ziemniaki dodać do nich całe jajka, sól, pieprz, cebule pokrojoną w dowolnej wielkości kostkę oraz ser mozzarella całość wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników a następnie wsypać mąkę ( jest to zależne od rodzaju i odmiany ziemniaków czasami są takie że w ogóle nie ma potrzeby dosypywania mąki ), również dokładnie wymieszać

Jak już mamy przygotowane ciasto ziemniaczane z serem na patelnię wlać oleju trochę powyżej dna rozgrzać go i nakładać po dwie łyżki ciasta smażyć z obu stron lekko przekręcając na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu jeden na drugim ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ będą się rozwalać )

Placki wyszły przepyszne mega chrupiące a w środku miękkie i delikatne dzięki dodanemu sera mozzarella. U nas obowiązkowo z kwaśną śmietaną i cukrem ale każdy może jeść z czym lubi. Takie placki można zajadać na gorąco jak również kiedy ostygną

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4775
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 94

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 207
Ostatnio komentowane przepisy

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4775
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 94

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 207



Składniki
- 1,170 kg ziemniaków młodych 10 średnich sztuk,
- 2 średnie cebule 155g obie,
- 2 jajka rozmiar M,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 4 łyżki z górką mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- 150 g sera mozzarella
Przygotować ziemniaki obrać je przekroić większe na pół dokładnie umyć i odsączyć z nadmiaru wody w której były myte. Następnie wszystkie zetrzeć na tarce do ziemniaków lub maszynką specjalną do tarcia ziemniaków ( my osobiście wolimy placki gdy ziemniaki są tarte ręcznie ), przygotować również ser
Gdy już mamy starte wszystkie ziemniaki dodać do nich całe jajka, sól, pieprz, cebule pokrojoną w dowolnej wielkości kostkę oraz ser mozzarella całość wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników a następnie wsypać mąkę ( jest to zależne od rodzaju i odmiany ziemniaków czasami są takie że w ogóle nie ma potrzeby dosypywania mąki ), również dokładnie wymieszać
Jak już mamy przygotowane ciasto ziemniaczane z serem na patelnię wlać oleju trochę powyżej dna rozgrzać go i nakładać po dwie łyżki ciasta smażyć z obu stron lekko przekręcając na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu jeden na drugim ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ będą się rozwalać )
Placki wyszły przepyszne mega chrupiące a w środku miękkie i delikatne dzięki dodanemu sera mozzarella. U nas obowiązkowo z kwaśną śmietaną i cukrem ale każdy może jeść z czym lubi. Takie placki można zajadać na gorąco jak również kiedy ostygną