Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki ziemniaczane- zaparzane

Placki ziemniaczane- zaparzane

Autor:

Przepisów i artykułów: 2311 Ocena: 14632

Dodano:

Odsłon: 38053

Staropolski przepis na placki ziemniaczane.

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ziemniaki obrać, zetrzeć i odcisnąć sok. Następnie posolić, zalać wrzącym mlekiem i wyrobić dokładnie masę. Kłaść łyżką placuszki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

StaryMistrzunio 27 stycznia 2017 Tak, to jest staropolski przepis. Pod warunkiem, że do smaku dodamy startej na tarce o drobnych oczkach cebuli/na tarce tej samej co starliśmy ziemniaki/. A smażyć najlepiej na smalcu, bo wtedy są najsmaczniejsze. PS: gdy ciasto po wymieszaniu będzie zbyt rzadkie, należy odsączyć część mleka.Bardzo gorące mleko wlane do startych ziemniaków powoduje ich sparzenie i w efekcie po usmażeniu placków ciasto jest jasne a nie bure. Jeśli ktoś piecze babkę ziemniaczaną albo kiszkę ziemniaczaną, też należy sparzyć tarte ziemniaki gorącym mlekiem i też dodać startej na tarce cebuli.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń