Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię cukinię w każdej postaci , dzisiaj przygotowałam przepyszne placuszki z sosem tzatziki .
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 121
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31285
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 414
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 121
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31285
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 414
Składniki
Cukinię dokładnie umyć , odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach .Startą cukinię lekko solimy ,odstawiamy na 10 minut , i odciskamy z nadmiaru wody . .
Cukinię wymieszać 1 łyżeczką soli i jajkami . Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę , natkę pietruszki posiekać , ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach .
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , czosnkiem , natką pietruszki i serem żółtym .Wszystko połączyć z cukinią . Na patelni rozgrzać olej . Masę nabieramy dużą łyżką i formujemy małe placuszki .Smażymy z obydwu stron na złoty kolor . Podajemy z sosem tzatziki .
Sos tzatziki : Z ogórka ściągamy skórkę ,trzemy na tarce o grubych oczkach , oprószamy solą odstawiamy na 10 minut , odciskamy z nadmiaru wody Koperek siekamy , czosnek przecisnąć przez praskę . Jogurt łączymy z ogórkiem ,koperkiem i czosnkiem .Dodajemy przyprawy sól i pieprz . Smacznego :)