Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne kawałki śledzia zrobione w sosie pomidorowym na wzór z kuchni kaszubskiej. Gotowe śledzie przechowujemy w słoikach. W kaszubskim przepisie są dodawane rodzynki i goździki, w poniższym przepisie nie ma tych składników.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 688
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 96
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 688
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 96
Składniki
Filety śledzia moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godziny. Wymoczone filety kroimy w kawałki.
Podczas moczenia się śledzi przygotowujemy sos pomidorowy. W małym garnczku rozgrzewamy olej i do gorącego oleju dodajemy pokrojone w pół plastry cebule. Cebule musimy ładnie zeszklić, podczas duszenia cebuli dodajemy wodę. Do zeszklonej cebuli dodajemy cukier, chwilę dusimy cały czas mieszając.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, ocet, ketchup i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i całość chwilę dusimy. Gotowy sos studzimy.
Kawałki fileta układamy w miseczce na przemian z sosem pomidorowym. Całość przykrywamy wstawiamy do lodówki na kilka dni żeby się dobrze zmacerowały. Po tym czasie całość możemy włożyć do słoika. Smacznego !!!