Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sylwestra spędzamy z mężem w domowych pieleszach. Ale toaścik będzie wzniesiony "szampanem". Aby nie było w Nowym Roku "głodno" , to upiekłam drożdżowe przegryzki. Jedne na nutkę włoską...z oliwkami czarnymi i zielonymi, suszonymi pomidorkami, ziołami i serem parmezano reggiano. A drugie z orzechami pistacjowymi i ziemnymi oraz różnymi pestkami i dodatkiem sera cheddara.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23020
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 945
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104829
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 402
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23020
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 945
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104829
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 402
Składniki
Do mąki dodajemy suche drożdże i sól. Mieszamy. Wlewamy podgrzane mleko i masło. Dodajemy jajka. Zagniatamy ciasto. Musi być lekkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Dzielimy ciasto na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką mleka. Posypujemy startym serem i wykładamy 2 łyżki farszu. Składniki na I nadzienie: 6 suszonych pomidorów ( z saszetki bez oliwy) 10 oliwek czarnych i 10 oliwek zielonych 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy 1 łyżka startego sera parmezano 1/3 szklanki posiekanych pistacji 1/3 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych 2 łyżki mixu pestek z dyni, słonecznika i pinii 1 łyżka mieszanki sezamu białego, czarnego i siemienia 2 łyżki oliwy 1 łyżka startego sera cheddar
Zwijamy placek ściśle i kroimy na plastry 1 cm.
Przekładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem z mlekiem. Posypujemy pestkami. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Z pozostałym ciastem postępujemy podobnie. Zmieniamy tylko farsz. Możemy też zrobić świderki. Smacznego!!!