Do góry

Przekąski Przepis na:

Przekąska idealna na domówkę. Kilka składników, a efekt zachwyca

Przekąska idealna na domówkę. Kilka składników, a efekt zachwyca

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 1788

Dodano:

Odsłon: 60349

Jeśli chcesz zaskoczyć gości ciekawą przekąską, mamy dla ciebie przepis idealny - koreczki z naleśników będą doskonałą alternatywą na chipsów i paluszków. Tylko pamiętajcie, aby zrobić od ich naprawdę sporo, ponieważ ekspresowo znikają z półmisków.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody (najlepiej gazowanej by nadać ciastu puszystości)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju + niewielka ilość do smażenia
  • szczypta soli
  • ulubiony białek serek kanapkowy do smarowania (śmietankowy, chrzanowy lub ziołowy)
  • plastry wędzonego łososia
  • ew. pieprz, sól i ulubione przyprawy do smaku
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Przekąska idealna na domówkę. Kilka składników, a efekt zachwyca

Przygotowanie

  1. Zrób naleśniki. Mąkę, mleko, wodę, jajko, cukier, szczyptę soli i łyżkę dokładnie wymieszaj. Najłatwiej połączyć składniki w mikserze - wystarczy na średnich obrotach. Ciasto powinno być w miarę gęste, ale płynne.

  2. Rozgrzej minimalną ilość oleju na patelni (najlepiej nalej kilka kropel i wysmaruj równomiernie pędzelkiem spożywczym po całej powierzchni naczynia). Wlej trochę ciasto na patelnię i od razu rozprowadź równo poruszając patelnią. Masa naleśnikowa powinna znaleźć się na całej powierzchni naczynia. Gdy zacznie odchodzić i będzie lekko rumiane od spodu, przełóż na drugą stronę i smaż do lekkiego zarumienienia.

  3. Usmaż naleśniki z całego ciasta. Jeżeli masz dobrą patelnię, to najprawdopodobniej potem nie musisz już nakładać tłuszczu. By mieć pewność, że ciasto będzie dobrze odchodzić, możesz użyć go za każdym razem.

  4. Na każdy z gotowych naleśników nałóż grubą warstwę serka i plastry łososia. Zwiń w rulony i pokrój na ok. 4 centymetrowe kawałki. Podawaj na desce z serami i owocami. Pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń