Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz zaskoczyć gości ciekawą przekąską, mamy dla ciebie przepis idealny - koreczki z naleśników będą doskonałą alternatywą na chipsów i paluszków. Tylko pamiętajcie, aby zrobić od ich naprawdę sporo, ponieważ ekspresowo znikają z półmisków.
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 59
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 214
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 81
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 423
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 59
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 214
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 81
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 423
Składniki
Zrób naleśniki. Mąkę, mleko, wodę, jajko, cukier, szczyptę soli i łyżkę dokładnie wymieszaj. Najłatwiej połączyć składniki w mikserze - wystarczy na średnich obrotach. Ciasto powinno być w miarę gęste, ale płynne.
Rozgrzej minimalną ilość oleju na patelni (najlepiej nalej kilka kropel i wysmaruj równomiernie pędzelkiem spożywczym po całej powierzchni naczynia). Wlej trochę ciasto na patelnię i od razu rozprowadź równo poruszając patelnią. Masa naleśnikowa powinna znaleźć się na całej powierzchni naczynia. Gdy zacznie odchodzić i będzie lekko rumiane od spodu, przełóż na drugą stronę i smaż do lekkiego zarumienienia.
Usmaż naleśniki z całego ciasta. Jeżeli masz dobrą patelnię, to najprawdopodobniej potem nie musisz już nakładać tłuszczu. By mieć pewność, że ciasto będzie dobrze odchodzić, możesz użyć go za każdym razem.
Na każdy z gotowych naleśników nałóż grubą warstwę serka i plastry łososia. Zwiń w rulony i pokrój na ok. 4 centymetrowe kawałki. Podawaj na desce z serami i owocami. Pycha!