Do góry

Przekąski Przepis na:

Przekąska na słono

Przekąska na słono

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 7271

Dodano:

Odsłon: 15906

Mała przegryzka przed telewizorem lub komputerem. Bardzo łatwa do wykonania. Polecam.

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl.=250 ml
  • 100 g fety
  • 100 gram sera gouda
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i papryki słodkiej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Przekąska na słono

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno pokroić. Poddusić lekko na oleju. Dodać do cebuli przepuszczony przez praskę czosnek. Dusić jeszcze chwilę. Wystudzić.
    Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać przyprawy. Wymieszać. Wkruszyć fetę i starty na tarce o dużych oczkach ser gouda. Dodać umytą i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wbić jajko. Wlać mleko. Zarobić ciasto. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na stolnicę. Gdyby się kleiło podsypać mąkę. Rozwałkować na grubość jednego centymetra. Pokroić na paski o szerokości około 5 cm. Następnie paski pokroić na kwadraty. Wyłożyć je na foremkę zaopatrzoną w papier do pieczenia. Zachować odstępy między kwadratami. Posmarować je mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C 20-25 minut, aż się zrumienią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń