Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska świąteczna w kształcie choinek z ciasta francuskiego z dodatkiem aromatycznych sera i szynki? Oczywiście! Danie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale także jako codzienna przekąska, również dla dzieci. Nic lepiej nie wprowadzi klimatu bożonarodzeniowego niż świeże i gorące wypieki przygotowane z sercem i pasją.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113086
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 473
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 807
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 604
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113086
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 473
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 807
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 604
Składniki
Rozwiń jeden arkusz ciasta francuskiego. Połóż na nim równomiernie plastry szynki, a następnie plastry sera. Przykryj całość drugim arkuszem ciasta.
Całość pokrój w 8-10 plastrów wzdłuż dłuższego boku. Bierz każdy paseczek i składaj go w harmonijkę o coraz krótszych warstwach – powinien przypominać choinkę.
Ostrożnie nakłuj harmonijkę patyczkiem do szaszłyków, zaczynając od podstawy choinki. Przebij przekąskę tak, by patyczek wystawał na ok. 1 cm.
Kładź choinki na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je rozbełtanym żółtkiem z wodą. Wstaw je do pieca rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 25 minut lub do ładnego zezłocenia.
Wyjmij przekąski świąteczne i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
Masło rozpuść i posmaruj nim wierzch choinek.
Kawałek żółtego sera pokrój na grube, 3-5 mm plastry. Wytnij z nich gwiazdki za pomocą foremki do pierniczków. Umieść je na wierzchołku każdego patyczka od szaszłyków.
Danie podawaj na ciepło, udekorowane listkami bazylii.