Przekąska z ciasta francuskiego z kurczakiem, warzywami, majonezem i aż trzema rodzajami sera. Pyszna przystawka na imprezę.
Przekąska z ciasta francuskiego z kurczakiem
Składniki
- 2 ciasta francuskie
- 1 pierś z kurczaka
- 180 g sera żółtego w dowolnych proporcjach 3 rodzaje (mozzarella, cheddar, gouda)
- pół czerwonej papryki
- pół puszki kukurydzy
- pół średniej cebuli
- 100 g szynki konserwowej
- natka pietruszki
- 2 łyżki majonezu, można dodać kechupu
- ulubione przyprawy, u mnie (sól, pieprz, curry, papryka i cozsnek)
- roztrzepane jajko do smarowania
- sezam do posypania
Składniki
- 2 ciasta francuskie
- 1 pierś z kurczaka
- 180 g sera żółtego w dowolnych proporcjach 3 rodzaje (mozzarella, cheddar, gouda)
- pół czerwonej papryki
- pół puszki kukurydzy
- pół średniej cebuli
- 100 g szynki konserwowej
- natka pietruszki
- 2 łyżki majonezu, można dodać kechupu
- ulubione przyprawy, u mnie (sól, pieprz, curry, papryka i cozsnek)
- roztrzepane jajko do smarowania
- sezam do posypania

Etapy przygotowania
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę, tak samo wszystkie warzywa, żeby miały podobną wielkość. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, to będzie nasz farsz do nadziewania.

Z ciasta wyciąć szklanką kółka, nałożyć farsz i przykryć kolejnym kawałkiem ciasta, brzegi zacisnąć widelcem, a na środku delikatnie przeciąć nożem. Na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Pieczemy około 20 min w 200*C.

Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy


Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18660
Ostatnio komentowane przepisy


Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18660



Składniki
- 2 ciasta francuskie
- 1 pierś z kurczaka
- 180 g sera żółtego w dowolnych proporcjach 3 rodzaje (mozzarella, cheddar, gouda)
- pół czerwonej papryki
- pół puszki kukurydzy
- pół średniej cebuli
- 100 g szynki konserwowej
- natka pietruszki
- 2 łyżki majonezu, można dodać kechupu
- ulubione przyprawy, u mnie (sól, pieprz, curry, papryka i cozsnek)
- roztrzepane jajko do smarowania
- sezam do posypania
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę, tak samo wszystkie warzywa, żeby miały podobną wielkość. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, to będzie nasz farsz do nadziewania.
Z ciasta wyciąć szklanką kółka, nałożyć farsz i przykryć kolejnym kawałkiem ciasta, brzegi zacisnąć widelcem, a na środku delikatnie przeciąć nożem. Na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Pieczemy około 20 min w 200*C.
Smacznego!
Świetna przekąska na każdą imprezę 👍